Kudarcot vallott az EU drogellenes stratégiája

2004.12.20. 14:29

Az Európai Parlament a közelmúltban fogadta el a 2005-2012 közötti kábítószer-ellenes stratégiára vonatkozó ajánlását. Az EP szerint az Unió elmúlt négy évben alkalmazott stratégiája kudarcot vallott, ezért felszólítja az Európai Tanácsot, hogy bírálja felül az eddigi célkitűzéseket. Az ajánlás szerint az új tagállamokban fokozottabb figyelmet kell fordítani az EU felé irányuló drogkereskedelem megfékezésére.

Az Európai Parlament (EP) december 15-én fogadta el az európai kábitószer-ellenes stratégiára vonatkozó ajánlását. Szerintük "az eddigi politikák ellenére a tiltott anyagok előállítása, fogyasztása és eladása jelentős méreteket öltött". A kudarc beismerésére és a kábítószer-ellenes stratégia felülbírálatára szólították fel az Európai Tanácsot.

Az ajánlás szövege szerint az EU 2000-2004-es hat fő célkitűzése közül egyik sem ért el kedvező eredményt, és a tagállamok "nem tudják önállóan megoldani a problémát". Ezért az EP szerint szorosabb európai szintű együttműködésre és összehangoltságra van szükség amellett, hogy tudományos alapokra kell helyezni a stratégiát. "Minden kábítószerrel kapcsolatos probléma egyedi megközelítést igényel", és nem általánosítást - olvasható az ajánlásban.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa szerint nagyon jelentős előrelépés, hogy az EP kijelentette, kudarcot vallott az eddigi drogpolitika és más irányba kell fordulni. Fontos szerinte az is, hogy az ajánlás nyitott a tiltott szerek gyógyászati célú alkalmazásának kutatása felé. Az EP felszólította az Európai Tanácsot, hogy vegyék figyelembe az ajánlásban foglaltakat. Közben már az EU minisztertanácsa előtt van a következő évekre kidolgozott drogellenes stratégia. Sárosi Péter elmondta, hogy ez utóbbit az Európai Bizottság készítette, és követi a korábbi, büntetőjogon alapuló megközelítést.

Az új EP-ajánlás arra figyelmeztet, hogy az európai maffia fő bevételi forrása a kábítószer-előállítás és -kereskedelem, ezért ennek megfékezésére fokozottan kell figyelni. A  drogfüggők esetében börtönbüntetés és tiltó politika helyett rehabilitációs programokat sürgetnek.

A tíz új tagállam csatlakozásával "közelebb került az EU a kábítószerek származási országaihoz" - írja az ajánlás, és emiatt az új határ menti tagállamokkal intenzívebb együttműködést sürget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK