Több mint 12 ezer külföldi megfigyelőt vettek nyilvántartásba az ukrán elnökválasztások megismételt második fordulója előtt. A legnagyobb létszámmal, közel ezer megfigyelővel az EBESZ képviselteti magát. Egy kijevi közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 53 százaléka támogatja az ellenzék jelöltjét, Viktor Juscsenkót.

Több mint tizenkétezer külföldi választási megfigyelőt vették nyilvántartásba Ukrajnában az elnökválasztás második fordulójának megismétlése előtt - közölte kedden az ukrán központi választási bizottság.

A legnagyobb létszámmal az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselteti magát a vasárnapi voksoláson: ezernél is több megfigyelőt küld a kelet-európai országba. Ez lesz a szervezet történetének legnépesebb választási megfigyelőcsoportja. Az EBESZ ezzel a létszámmal sem lesz képes mind a 33 ezer ukrajnai szavazókört felügyelni, a szervezet munkatársai szerint azonban nem is ez a cél. Az EBESZ feladata a választási eljárás figyelemmel kísérése, "ehhez pedig elegendő megfigyelőnk lesz a helyszínen" - mondta Christian Strohal, a szervezet munkatársa.

Az ukrán választási bizottság bejegyezte még az Európai Parlament, az Európa Tanács, a NATO és számos ország, köztük az Egyesült Államok, Lengyelország, Kanada, Oroszország és Grúzia megfigyelőit is.

Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt győzelmét jelzik a vasárnapi választásokon a kijevi Razumkov központ szociológusai. Az ellenzéki jelölthöz közelálló intézet több mint kétezer ember körében végzett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka mondta, hogy Viktor Juscsenkóra adja szavazatát. Vetélytársát, Viktor Janukovics kormányfőt a választók 42 százaléka támogatja.

Viktor Juscsenko kedden Kijevben meghirdette első intézkedéseit elnökké választása esetére. Kijelentette: első dolga lesz az ukrán katonák kivonása Irakból. Közölte, szándékában áll egyszerűsíteni a határátkelést Ukrajna és Oroszország között, valamint tárgyalásokat folytatni Ukrajna európai uniós piacra jutásának kiszélesítéséről. Ígéretet tett továbbá az adóreformra, az adórendőrség feloszlatására, az igazságszolgáltatás rendbetételére.

Kedden Viktor Janukovics miniszterelnök hívei nem engedték be Juscsenko autókonvoját Donyeckbe, Janukovics szülővárosába. Az ötven járműből álló gépkocsioszlopot két kilométerre az ipari város határától állították meg Janukovics hívei, akik 300, kék-fehér lobogókkal díszített gépkocsival elállták a városba vezető utat. Juscsenko országjáró menetoszlopában 150-en vannak, többségében színészek és zenészek, akik a 48 milliós lakosú országban igyekeznek támogatást szerezni az ellenzéki elnökjelöltnek.