Helyhatósági választások kezdődnek csütörtökön a palesztin területeken, a választásokat több szakaszban bonyolítják le. A palesztinok huszonkét év után először járulhatnak urnákhoz.

Csütörtökön  helyhatósági választások kezdődnek a palesztin területeken, huszonkét év után így először szólítják az urnákhoz a palesztinokat. A palesztin vezetés úgy döntött, hogy több szakaszban bonyolítják le a voksolást. Ennek oka egyrészt az izraeli megszállás, valamint hogy a radikális iszlám szervezetek erős vetélytársai lehetnek a kormányzó Fatah mozgalom jelöltjeinek. A radikálisokat a legújabb közvélemény-kutatások adatai szerint a választók közel egyharmada támogatja.

A választás első fordulójában csak 26 falu és város önkormányzati képviselőire lehet szavazni. Ezután január 27-én a Gázai övezet 10 választókerületében nyitják meg a szavazóhelyiségeket. A Palesztin Hatóság az autonómia területén ezer rendőr mozgósításával próbálja biztosítani a választás zavartalanságát - jelentette be Dzsamál as-Subaki, a palesztin önkormányzati ügyek minisztere.

Hat héttel Jasszer Arafat palesztin elnök halála után a helyhatósági választásokat megfigyelők politikai vizsgának is tekintik. 1996-ban a palesztin hatóság még kinevezte a legtöbb községi képviselőt.