Megvan a román kormány parlamenti többsége

2004.12.23. 17:27

Vállalta a liberális-demokrata kormány támogatását a Román Humanista Párt, az új kormánynak így megvan parlamenti többsége. A kormányalakítással megbízott Tariceanu négy miniszteri tárcát, köztük miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlott fel az RMDSZ-nek.

Létrejött a parlamenti többség az új román kormány beiktatásához - jelentette be csütörtökön Calin Popescu Tariceanu, a kormányalakítással megbízott politikus. Az új kormány parlamenti többsége úgy jött létre, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a 29 mandátummal rendelkező Román Humanista Párt (PUR) is vállalta a kormány támogatását.

Már korábban támogatásáról biztosította a Tariceanu-kormányt a román parlament kisebbségi - 18 tagú - képviselő csoportja és egy szakszervezeti pártnak mondott román parlamenti alakulat is. Tariceanu bejelentette: az RMDSZ négy helyet kap az új kormányban, köztük egy miniszterelnök-helyettesi posztot, amelyet Markó Béla RMDSZ-elnök számára ajánlottak fel. Markó hozzátette: a magyar nemzetiségű miniszterelnök-helyettes felügyeli majd az oktatási, a kulturális és az integrációs tárcákat. Az RMDSZ még nem döntött arról, ki tölti be a miniszterelnök-helyettesi posztot, és az sem dőlt még el, hogy milyen tárcák lesznek az RMDSZ-éi.

Az RMDSZ nagy valószínűséggel számíthat a környezetvédelmi, a területfejlesztési és talán a távközlési-informatikai és az egészségügyi tárcára. Az alakuló román kormány programja péntekre végleges formát ölt, s várhatóan vasárnap estére elkészül a végleges kormánylista.

KAPCSOLÓDÓ CIKK