Korruptnak vallotta magát egy volt amerikai kormányzó

2004.12.24. 17:59

Bűnösnek vallotta magát korrupció vádjában egy USA-tagállam volt kormányzója. John Rowland, Connecticut kormányzója idén júliusban a vádak miatt lemondott hivataláról. A kormányzó, akit igen tehetséges politikusnak tartottak, és a republikánus párt egyik fiatal reménysége volt, ingyen szolgáltatásokat fogadott el cégektől, amelyek később nagy értékű állami megrendeléseket kaptak.

Bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott korrupciós vádakban John Rowland, Connectitut amerikai szövetségi állam idén júliusban lemondott kormányzója. A The Washington Post pénteki beszámolója szerint 47 éves bukott Rowland nem is olyan régen a Republikánus Párt ígéretes jövő elé néző politikusának számított és a 2000 évi elnökválasztás előtt neve felmerült alelnökjelöltjeként George Bush mellett. (Az elnökválasztáson győzelmet arató Bush jelöltpárja végül Dick Cheney lett.)

Rowland 1995-ben lett Connecticut kormányzója, a legfiatalabb az állam történetében, és 2002-ben harmadszor is újraválasztották. A sajtó ezután kezdte megszellőztetni a lemondásához vezető visszaéléseit: ajándékokat fogadott el vállalatoktól pályáztatás nélküli állami megrendelésekért. Voltak cégek, amelyek Las Vegasba szóló ingyen repülőjeggyel vagy ingyen vakációval fejezték ki hálájukat, mások felújították a kormányzó nyaralóját, kenuval, drága szivarokkal, pezsgővel örvendeztették meg. A kormányzó az ingyen szolgáltatások után adót nem fizetett.

A vádak alapján 5 évig terjedő börtönbüntetés és negyedmillió dollár pénzbírság szabható ki rá, de mivel vádalkut kötött, várhatóan csak 15-21 hónap szabadságvesztéssel sújtja őt a New Haven-i bíróság. Az exkormányzó volt kabinetfőnöke, Lawrence Alibozek már korábban bűnösnek vallotta magát, hogy a szerződések odaítélésének a terelgetéséért pénzt és aranyat fogadott el. A kertjében elásott aranyat a hatóságok megtalálták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK