A vasárnapi üzbég választások nem feleltek meg a nemzetközi normáknak - állítja az EBESZ. Az ellenzéki pártok a parlamenti választásokon nem állíthattak jelölteteket, a voksoláson csak a jelenlegi elnököt támogató pártok vehettek részt. Az ország elnöke szerint ehhez a nyugatiaknak semmi közük, hiszen ahogy fogalmazott: "Közép-Ázsiában vagyunk".

Az ellenzéki pártok kizárásával tartott vasárnapi üzbég választások messze elmaradtak a demokratikus választások nemzetközi normáitól - tartalmazza az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfői állásfoglalása.

A nemzetközi szervezt szerint történtek ugyan kisebb előrelépések az 1999-es választások óta, de "a választójogi szabályozás nem biztosította a plurális, szabad és tiszta választások feltételeit", a résztvevő politikai pártok politikai arculatának hasonlósága miatt a választópolgároknak nem volt valódi választási lehetőségük. Az EBESZ kritikájára Iszlam Karimov üzbég elnök kijelentette: "Az EBESZ nem tekintheti magáénak a választások értékelésének kizárólagos jogát, Európát képviseli, mi pedig itt Közép-Ázsiában vagyunk."

Az egykori szovjet tagállam négy ellenzéki csoportjának egyike sem kapott engedélyt jelöltállításra, így a 120 képviselői mandátumért csak annak az öt pártnak a jelöltjei versenyezhettek, amelyek Iszlam Karimov elnököt támogatják. Az ellenzéki pártok a választás előtt a szavazás bojkottjára szólítottak fel.