Néhány palesztin kisdiák komolyabb biztonsági kíséretben részesül, mint sok államfő. Izraeli katonák ugyanis minden nap iskolába, illetve onnan haza kísérnek öt palesztin gyereket Ciszjordániában, hogy megvédjék őket a telepesek támadásaitól és zaklatásaitól.

Az iskolába vezető út olyan veszélyessé vált néhány palesztin kisgyerek számára, hogy izraeli katonáknak és rendőröknek kell kísérniük őket, hogy megvédjék az izraeli telepesek atrocitásaitól. Az út mentén élő telepesek rendszeresen kövekkel hajigálják meg őket, kutyákat uszítanak rájuk, de arra is volt példa, hogy egy bottal vertek el egy hétéves kislányt - legalább is ezt állítják a gyerekek és szüleik, valamint emberi jogi aktivisták.

"Ritkán telik el olyan nap, hogy ne kísérelnék meg megijeszteni, vagy ami ennél is rosszabb, megsebesíteni a gyerekeket" - mondta a Washington Post-nak egy apa, akinek három gyereke van kitéve a támadásoknak. A Hebron városától délre fekvő, Havat Maon elnevezésű telepen már két hónapja kísérik a palesztin gyerekeket izraeli katonák, miután a telepesek a kisiskolásokat kísérő külföldi segélymunkásokat is megtámadták.

A Washington Post részletesen beszámol arról, hogy hogyan zajlik egy hazakísérés: "az izraeli katonák szívélyesen üdvözlik a kis palesztinokat (a legkisebb 6 éves, a legnagyobb 12), amint azok hazafele készülődnek. Az út sziklás és cserjés dombok között vezet, a kisdiákok pedig komolyabb biztosítást kapnak, mint sok államférfi. Egy páncélozott dzsip megy elől, amely felderíti a terepet, a diákok mellett két izraeli katona gyalogol, végül pedig rendőrségi dzsip zárja a sort. A gyerekek a méretes iskolatáskáikkal szótlanul battyognak, ahogy közelednek Havat Maon településéhez. "Legalább nem félünk, amikor a katonákkal megyünk" - jegyezte meg az egyik 9 éves kisgyerek.

De még a fegyveres kíséret sem állította meg teljesen zaklatásokat. Az egyik délután, amint hazafelé tartottak, egy telepes egy fa mögül héberül szórt rájuk átkokat, az egyik katona megállt visszakiabálni. Egy másik alkalommal pedig egy telepes megvárta, míg hazakísérték a katonák a gyerekeket, majd gúnyosan az arabok segítésére buzdította őket. Néhányszor pedig, a gyerekek családjai szerint, kövekkel dobálták meg a telepesek az iskolásokat.

Havat Maon egyik telepesét telefonon megkérdezték, hogy mi az oka a támadásoknak. Azt felelte, hogy "ez a mi országunk, és a palesztinoknak nincs joguk itt lenni".

A támadások 2000-ben kezdődtek, a második intifáda (palesztin felkelés) kitörésekor. Izraeli telepesek tucatjaival végeztek palesztin orvlövészek, miközben a telepesek alkalmanként összecsaptak a palesztinokkal, és feldúlták falvaikat.