Abu Muszab az-Zarkávit az iraki iszlám ellenállási hálózat vezetőjének, egyben iraki helyettesének nevezte Oszama bin Laden azon a magnókazettán, amelyről az al-Dzsazíra hírtelevízió számolt be. Az Oszama bin Ladennek tulajdonított hang elismerően szólt az Irakban állomásozó amerikai, illetve koalíciós erők elleni támadásokról. A kazettán az al-Kaida vezetője arra szólította fel az irakiakat, hogy bojkottálják a január végi választásokat.

 

Forrás: MTI
Oszama bin Laden

Abu Muszab az-Zarkávit az iraki iszlám ellenállási hálózat vezetőjének, egyben iraki helyettesének nevezte Oszama bin Laden azon a magnókazettán, amelyről az al-Dzsazíra hírtelevízió számolt be hétfőn. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője a kazettán az irakiakat a január végére tervezett választások bojkottjára szólította fel. Az al-Dzsazíra nem játszotta le a kazettát, csupán beszámolt annak tartalmáról.
   
A jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi az Iraki Szent háború al-Kaida Szervezete elnevezésű csoport vezetője. Az al-Kaidához tartozó csoport az elmúlt hónapokban számos merénylet elkövetését és külföldi, valamint iraki túszok kivégzését, elsősorban lefejezését vállalta magára.
   
Az Oszama bin Ladennek tulajdonított hang - mint arról az al-Dzsazíra beszámolt - elismerően szólt az Irakban állomásozó amerikai, illetve koalíciós erők elleni támadásokról és merényletekről. A kazettán az al-Kaida vezetője arra szólította fel az irakiakat, hogy bojkottálják a január végi választásokat és hitetlennek bélyegezte meg azokat, akik részt vesznek a szavazáson.
   
Ebben a hónapban ez volt a második kazetta, amelyet Oszama bin Ladennek tulajdonítottak. Az első december 16-án egy iszlám internetes oldalon jelent meg, s azon bin Laden egyebek között az iraki kőolaj exportjának beszüntetésére szólított fel.