Arafat néhai palesztin elnök nyomdokaiba lépne Mahmúd Abbász, a PFSZ elnöke. Abbász elsöprő választási beszédében elmondta: "népe ügyének szentelte életét". A mérsékeltként ismert Abbász az izraeli vezetés csendes támogatását élvezi. Abbász ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a jövőben létrejövő új palesztin állam fővárosa Kelet-Jeruzsálem lesz - ettől az izraeli vezetés mindez idáig mereven elzárkózott.

Jasszer Arafat néhai palesztin elnök nyomdokaiba kíván lépni első választási nagygyűlésen elhangzott beszéde szerint Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke. A január 9-re kitűzött palesztin elnökválasztást megelőző kampány részeként Abbász a Fatah mozgalom erősségének számító ciszjordániai Jerikóban 4 ezer híve előtt kijelentette: Arafat "népe ügyének szentelte életét", s ígéretet tett arra, követni fogja a néhai palesztin vezér politikáját.

A mérsékelt politikusként elkönyvelt Abbász a korteshadjáratban az izraeli vezetés csendes támogatását élvezi, ellentétben Arafattal, akinek az izraeli feltevések szerint szerepe volt a térséget elborító erőszaknak.

Abbász szavai szerint ő és emberei "nem nyugszanak, amíg Ciszjordánia és a Gázai övezet területén létre nem jön a független palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal". Rámutatott, hogy a palesztin menekültek gondját annak az ENSZ-határozatnak megfelelően kell megoldani, amelyik biztosítja az érintetteknek az Izraelbe való visszatérés lehetőségét. "A megszállás az ellenségünk" - szögezte le jerikói beszédében.

Időközben az Egyesült Államok felszabadított egy 20 millió dollár értékű segélyt, amelyet a Palesztin Hatóság a választások megrendezésére fordíthat. "Ez az összeg nem csak a Palesztin Hatóság legsürgősebb költségvetési kiadásait fedezi, hanem segíti az új kormányt reformprogramjának megvalósításában és a választások előkészítésében" - közölte az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége kedden.