Bizalmat szavazott a román parlament kedd este a liberális-demokrata politikai szövetség koalíciós kormányának, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egy miniszterelnök-helyettesi és három miniszteri tisztséget tölt be. Az ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt és a Nagy Románia Párt nacionalista felhangokban bővelkedő szónoklatokban támadták a koalíciós kormány programját és támadták az RMDSZ kormányzati jelenlétét.

 

A novemberi parlamenti választásokon a legtöbb mandátumhoz jutott liberális-demokrata szövetség által az RMDSZ-szel és a Román Humanista Párttal együtt létre hozott koalíciós kormány miniszterelnöke, Calin Popescu Tariceanu 45 perces beszédben ismertette kormányprogramját és bemutatta minisztereit. A programbeszédet követő több mint háromórás vitában a kormánykoalíciót alkotó Nemzeti Liberális Párt, Demokrata Párt, az RMDSZ és a PUR képviselői, valamint a román képviselőház (magyartól eltérő) nemzeti kisebbségi képviselőinek 18 tagú csoportjának vezetője méltatták a kormányprogram célkitűzéseit, támogatásukról biztosítva a Popescu Tariceanu-kormányt.

Az ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nagy Románia Párt (PRM) nacionalista felhangokban bővelkedő szónoklatokban támadták a koalíciós kormány programját és összetételét. A PSD és a PRM képviselői olykor - mint a vita egyik magyar felszólalója megállapította - "nemzeti-szocialista" felhangokat ütöttek meg, támadva az RMDSZ kormányzati jelenlétét.
   
A román parlament két háza együttes ülésének részvevői végül, titkos szavazással 265 igen és 200 ellenszavazattal bizalmat szavazott a Tariceanu-kormánynak. A két ház 468 tagja közül az ülésen megjelent és érvényes szavazatot adott le 465 szenátor és képviselő. Az új román kormány tagjai szerdán délelőtt teszik le a hivatalos esküt Traian Basescu államfő előtt, a Cotroceni palotában.