Az orosz külügyminisztérium megkérdőjelezi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek az ukrán választásokról készült jelentésének objektivitását. Az oroszok azt nehezményezik, hogy az EBESZ megfigyelők nem tettek jelentést azokról a választási visszaélésekről, amelyekről orosz kollégáik számoltak be nekik.

A moszkvai külügyminisztérium kedd esti közleményében megkérdőjelezte azoknak a következtetéseknek az objektivitását, amelyeket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek az ukrajnai elnökválasztás megismételt második fordulóját megfigyelő missziója vont le a vasárnapi voksolásból.

Alekszandr Jakovenko, a tárca szóvivője észrevételezte, hogy a megfigyelők derékhadát alkotó EBESZ-küldöttek összegzésükben nem tértek ki több olyan hiányosságra, amelyekre a posztszovjet Független Államok Közössége (FÁK), köztük Oroszország képviselői felhívták a figyelmet.

Ezek közé tartozik - mondta Jakovenko - a jogi szabályozás megváltoztatása a választási folyamat közben, valamint az előző fordulókban is regisztrált különböző fogyatékosságok: így a rosszul összeállított választói névjegyzékek (amelyek miatt egyes polgárok szavazás nélkül távoztak), a provokatív propagandaanyagok, illetve zavarok a szavazóhelyiségeken kívüli voksolás lebonyolításában (az idősek, rokkantak körében).

Ennél fogva nem meggyőző az EBESZ-missziónak az a következtetése, amely szerint a második forduló megismétlése jócskán közelítette Ukrajnát a nemzetközi normák teljesítéséhez - mutatott rá az orosz diplomata.