Eltűntként tartanak számon több magyar állampolgárt, akik a szökőár sújtotta délkelet-ázsiai térségben üdültek. A katasztrófa áldozatainak száma már 59 ezer fölött jár. A területen több kisebb utórengést észleltek. A katasztrófa nyomán járványok és éhínség fenyeget. Az ENSZ segélyakciót indít, amelyet a valaha volt legnagyobb ilyen jellegű akciónak tekintenek.

A természeti katasztrófa halottjainak száma kedd délutánra ötvenötezer fölé emelkedett. Közben kiderült, hogy több magyarnak is nyoma veszett: sem hozzátartozóik, sem a külügyi tárca nem tudja mi van velük.

A katasztrófa sújtotta területek hatóságai szinte óránként teszik közzé az újabb és újabb ideiglenes adatokat és becsléseket az elemi csapás áldozatairól, ahogy a mentési munkálatok során újabb és újabb holttesteket találnak, illetve mind pontosabb képet nyernek a tragédia méreteiről. 

A vasárnapi kataszrófa óta számos kisebb utórengést észleltek a környéken, amelyek a Richter-skála szerint 9-es erősségű, a nagy szökőárt okozó földmozgásokat követték. A vasárnapi rengés nyomán Szumátra partjai közeléből induló hatalmas hullámok végigpusztították a környék országainak tengerpartjait, helyenként 10-15 méteres vízfal rontott a szárazföldre. A természeti csapás leginkább Indiában, Srí Lankán, Indonézia északi és Thaiföld déli részén pusztított. Az áldozatok száma még mindig nem végleges, ezrek tűntek el, és milliók váltak otthontalanná.

Sok helyütt még mindig áll a víz, a távközlés csak akadozva működik, és járványveszély van a temetetlen emberi és állati holttestek miatt. A BBC Srí Lanka-i tudósítója szerint az emberek ingóságaikat, ételt, ivóvizet és halottaikat keresik a romok alatt. A hatóságok feltételezése szerint egy vonat 1500 utasa is eltűnt a szökőárban. Colombótól 110 kilométerre délre eddig száznál több holttestet találtak a szerelvényben.

Éhhalál és taposóaknák fenyegetnek

Tömeges éhhalál fenyegeti a vasárnapi katasztrofális földrengés epicentrumához legközelebb eső északnyugat-szumátrai terület lakosait - írták interneten közzétett vészjelző és segélykérő üzenetükben kedden a térség katonai és rendőri vezetői. Ha nem érkeznek két-három napon belül élelmiszer-szállítmányok, gyógyszerek, kötszerek és sátrak, további ezrek veszthetik életüket.

Az eddiginél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a taposóaknák, amelyeket Srí Lanka szökőárral sújtott területein korábban telepítettek - hívta fel a figyelmet közleményében az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. A szervezet egyik szakértője elmondta: a víz kimosott számos aknát a földből, és tovább sodorta azokat. Következésképpen a lokalizált robbanóeszközök más helyre kerültek, és nem tudni, hogy jelenleg hol vannak.

Összedőltek azok a táblák is, amelyek az elaknásított területekre figyelmeztettek. Különösen azok a lakosok vannak veszélyben, akik az ár elvonultával visszatérnek otthonukba, mert most nem tudják, hogy hol helyezkednek el az aknák - fűzte hozzá az ENSZ-alkalmazott.

Jön a segítség

A 40 éve a legerősebb földrengés és szökőár által okozott károk miatt nemzetközi segítséget kértek a térség országai. A szökőár körülbelül tíz államot érintett, leginkább Srí Lanka, Indonézia, India és Thaiföld szenvedte meg a természeti katasztrófát. Az ENSZ már indítja segélyakcióját, ám a világszervezet illetékesei szerint példa nélkül álló feladat lesz eljuttatni és szétosztani a segélyeket a túlélők körében. A következő napokban várhatóan több száz segéllyel megrakott repülőgép érkezik az érintett országokba. A túlélők feltehetően leginkább tiszta víznek és egészségügyi felszereléseknek vannak híján.

Az ENSZ szerint ugyan nem ez volt minden idők legnagyobb cunamija, ám minden bizonnyal ez okozta a valaha volt legnagyobb pusztítást, mivel az érintett területeken soha azelőtt nem éltek ilyen sokan. Jan Egeland, az ENSZ segélykoordinátora szerint a segélyakció dollármilliárdokba kerül majd.

Az ENSZ-en kívül számos más szervezet és állam is segítséget ígért: a Nemzteközi Valutaalap "minden lehetséges támogatást" megad, a Vöröskereszt 5 millió eurót kér a segélyezésre, Az Európai Unió 3 millió eurós, az USA 15 millió dolláros, Ausztrália 7,7 millió dolláros segítséget ígért, emellett utóbbi ivóvízzel és tisztítóeszközökkel megrakott két repülőgépet küldött Indonéziába. Oroszország 25 tonna humanitárius segélyt küldött Srí Lankára, Nagy-Britannia nylonlapokat és sátrakat, Franciaország pedig 100 segélymunkást, orvosokat és öt tonna segélyt küldött ugyancsak Srí Lankára.

Japán 22 millió eurónak megfelelő összeget ajánlott fel, emellett 360 ezer euró értékben sátrakat, takarókat, áramfejlesztőket is szállít Indonéziába, a Maldív-szigetekre és Srí Lankára. Ezen kívül húszfős orvoscsapat is utazik Srí Lankára, valamint katasztrófák következményeinek elhárításában jártas osztagok Indonéziába. Az izraeli hadsereg 150 katonaorvost és egészségügyi katonát küld kedden Srí Lankára. Az izraeli katonaorvosok tábori kórházat létesítenek. A katonákat szállító repülőgép élelmiszert, sátrakat és áramfejlesztőket is visz a fedélzetén.

Srí Lankára magyarok is mennek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által szervezett hivatalos segélycsapata kedden este indul. A csapatot egy katasztrófavédelmi főhadnagy vezeti, rajta kívül öt orvos, két mentőtiszt és két mentő szakápoló utazik. A magyar szakemberek várhatóan egy hétig maradnak Sri Lankán. Az OKF-en kívül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai is a térségbe utaznak - a Magyar Külügyminisztérium támogatásával. Gépük december 28-án reggel indult.

Egy sziget lakosainak kétharmada odaveszett

A lakosság kétharmadát megölte a vasárnapi dél-, délkelet-ázsiai szökőár az Indiához tartozó Andamán és Níkobár-szigetek egyikén. Hovra 1500 fős lakosságából mindössze 500-an élték túl a katasztrófát.

Csak Szumátrán 25 ezren veszthették életüket Yusuf Kalla indonéz alelnök szerint. Kalla koordinálja a mentést a térségben. Az indonéz kormány eddig 15 ezer halálesetet erősített meg. A sziget közelében, a tengerfenék alatt volt a földmozgás epicentruma. A szökőár elől lehetetlen volt elmenekülniük az ott tartózkodóknak. Leginkább a sziget északi részén lévő Aceh tartományban pusztított a természeti katasztrófa.

A szumátrai helyzetre jellemző, hogy a tartomány függetlenségéért harcoló Szabad Aceh Mozgalom (GAM) fegyveres szervezet hétfőn egyoldalú tűzszünetet hirdetett, hogy ezzel is segítse a mentési munkálatokat. Malik Mahmud, a GAM svédországi száműzetésben élő - magát miniszterelnöknek nevező - vezetője azzal indokolta a lépést, hogy a tartományban hajlék nélkül maradt 50 ezer ember közül sokan olyan területeken keresett menedéket, ahol korábban összecsaptak az indonéz kormányerőkkel; a GAM pedig a katasztrófa utáni helyzetben nem kívánja fokozni a félelmet és a zűrzavart. A GAM 1976 óta harcol azért, hogy létesüljön önálló iszlám állam az olajban és gázlelőhelyekben gazdag indonéziai tartomány helyén.

[origo]/MTI