Elkezdődött az elnökválasztási kampány hajrája a palesztin területeken. A Jasszer Arafat halála miatt megüresedett elnöki szék betöltésére január kilencedikén tartanak választást a megszállt területeken: Ciszjordániában és Gázában. A választásokon valószínűleg Mahmúd Abbász volt miniszterelnök, a PFSZ elnöke tarol majd, kérdéses, hogy a második helyet a radikálisok, vagy a baloldal szerzi-e meg. Noha a választásig alig van több tíz napnál, az izraeli hatóságok két jelöltnek még mindig nem adták meg az engedélyt, hogy szabadon mozoghassanak a palesztin és izraeli területeken.

Végéhez közelít a palesztin elnökválasztási kampány. A Gáza övezetben és Ciszjorádániában január kilencedikén tartják az elnökválasztást. A Jasszer Arafat halálával megüresedett palesztin elnöki hely betöltésére a legesélyesebb Mahmúd Abbász volt miniszterelnök, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője.

 

Abbász legutóbb Tul-Karem városában tartott választási gyűlést. A politikus közvetlenül az izraeliek által épített, a palesztin területeket az izraeliektől elválasztó nyolc méter magas fal előtt mondott beszédet. Abbász szerint "ha az izraeliek igazságos békét akarnak, lebontják a falat". A palesztin területeket elszigetelő, hétszáz kilométeresre tervezett fal építését korábban a Nemzetközi Törvényszék is elítélte.

 

Abbász elsősorban az izraeliekkel való egyezkedésre koncentrál beszédeiben. A politikus választási gyűlésein már több ízben hitet tett Arafat öröksége mellett. Ennek megfelelően szorgalmazza az önálló palesztin állam kikiáltását, illetve azt, hogy Izrael tegye lehetővé azon menekültek hazatérését, akik ég 1948-ban kényszerültek otthonuk elhagyására.

 

Abbász győzelme szinte biztosra vehető az elnökválasztáson. A második helyre Musztafa Bargúti emberi jogi aktivista várható. A baloldali Palesztin Front Palesztina Felszabadítására (PFPF) felszólította híveit, hogy szavazataikkal az emberi jogok szószólóját támogassák.

 

A PFPF elég erős szervezet ahhoz, hogy biztosítsa Bargútinak a második helyet. A szervezet első alkalommal áll valaki mellé elnökválasztáson: a korábbi, 1996-os palesztin elnökválasztást bojkottálták.

 

Bargútit kampánya közben egyébként letartóztatta az izraeli rendőrség, mert Kelet-Jeruzsálemben kampányolt, annak ellenére, hogy erre az izraeli hatóságoktól nem volt engedélye.

 

A palesztin elnökjelölteknek az izraeli hatóságtól kell szabad mozgásra feljogosító iratot kérniük, ellenkező esetben nem folytathatják kampányukat. Bargúti e dokumentum nélkül korteskedett Kelet-Jeruzsálemben. Szaid Barraka és Abdelkarim Subír - kisebb szervezetek elnökjelöltjei, még meg sem kapták a hatóságoktól az engedélyt, amely alapján elkezdhetnének kampányolni.