120 ezret is meghaladja a szökőár áldozatainak száma

2004.12.30. 12:46

Csak Indonéziában 80 ezerre becsülik a vasárnapi földrengés és szökőár áldozatainak számát, az összesítések szerint már több mint 120 ezer halottat tartanak nyilván. Sátrakra, takarókra, ruhákra és gyógyszerekre van leginkább szükségük a cunami sújtotta övezet lakóinak, rengetegen maradtak ugyanis fedél nélkül - mondták az [origo]-nak a segélyszervezetek munkatársai. A Baptista Szeretetszolgálat segítségével Srí Lankán árván maradt gyerekeket lehet képletesen örökbe fogadni, havi háromezer forint folyósításával.

Folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok az ázsiai földrengés és szökőár sújtotta vidékre, több magyar mentő- és szeretetszolgálat is önkénteseket küldött a helyszínre. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jelentései szerint sátrakból van a legnagyobb hiány Srí Lankán, ami jelenleg nem szerezhető be az országban. A több százezer hajléktalanná vált ember megsegítésére ezért sátrakat gyűjt a szolgálat, ha elegendő mennyiség összegyűlik, repülőgéppel eljuttatják a térségbe.

A sátrak és takarók mellett leginkább gyógyszerekre van szükségük a dél-ázsiai katasztrófa túlélőinek. Az ENSZ szerint a temetetlen halottak és a rossz higiéniás viszonyok miatt hamarosan kitörő járványok következtében még egyszer annyian halhatnak meg, mint a szökőár miatt. Az önkéntesek segítenek a gyógyszerszállítmányok szétosztásában is, ahol a kórházak megsemmisültek, ott iskolákban alakítottak ki ellátó központokat - mondta az [origo]-nak Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Srí Lankán tartózkodó munkatársa. Főként antibiotikumokra, fájdalomcsillapítókra, fertőzés elleni szerekre van szükség - tette hozzá. A segélyszervezet munkatársai a gyógyszereket Colombóból olyan térségbe viszik, ahol egybefüggő városrészek tűntek el, egész halászfaluk semmisültek meg.

A Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével Srí Lankán árván maradt gyerekeket lehet képletesen örökbe fogadni. Az egy évig tartó program keretében havi háromezer forinttal lehet támogatni egy-egy gyereket, akik jelenleg árvaházakban élnek. Az örökbefogadóknak fényképet küldenek a támogatott gyerekről, később pedig csomagot is lehet küldeni nekik. A Baptista Szeretetszolgálat már évek óta működtet hasonló programot más országokban. A most elindított Srí Lanka-i akció iránt nagy az érdeklődés - tudtuk meg a szolgálat ügyeletesétől. A szolgálatnak jelenleg 6 munkatársa tartózkodik Srí Lankán, akik szintén sátrakat, takarókat, ágyneműket kértek.

Úgy tűnik, hogy a világháló a legalkalmasabb arra, hogy családok felkutassák a dél-ázsiai szökőár nyomán eltűnt hozzátartozóikat. A világ minden tájáról özönlenek az üzenetek a BBC honlapján létrehozott oldalra. Ennek segítségével találta meg egy holland férfi Thaiföldön eltűntnek hitt fivérét, valamint annak feleségét és lányát. Hasznosnak bizonyult a hozzátartozók felkutatásában a Thaiföld déli partjainál fekvő Phuket sziget külföldiek számára fenntartott kórházának, valamint egy ottani újságnak a honlapja is (phukethospital.com, illetve phuketgazette.net). A Nemzetközi Vöröskereszt szerdán helyezte el a világhálón a dél-ázsiai elemi csapás áldozatainak általa készített listáját, az oldal azonban a rengeteg érdeklődő miatt kisvártatva használhatatlanná vált, és még csütörtökön is nehézkes volt a letöltése.

Az ázsiai földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma jóval meghaladja a százezret is. Az árhullámot egy hatalmas - a Richter-skála szerinti 9-es erősségű - tenger alatti földrengés keltette, amely Szumátra északi partjai közelében, az eurázsiai és az ausztráliai kőzetlemez találkozásánál pattant ki. A legsúlyosabb pusztítást Indonéziában, Srí Lankán, Indiában és Thaiföldön végezte. Az Unicef szerint az áldozatok harmada gyermek lehet. 

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK