Pénteken hivatalosan is átadták Tajvanon a világ legmagasabb épületét, az 508 méter magas Tajpej 101-et. A bevásárlóközpontkén és irodaházként működő óriástoronyban működik a világ leggyorsabb liftje.

Forrás: EPA
Utolsó simítások

Szilveszterkor Tajvan szigetén az elnök adta át a világ legmagasabb épületét. A Tajpej 101 nevű torony 508 méter magas. Bevásárlóközpont és irodaházak épültek bele, egyszerre tizenkétezer ember dolgozhat az égbe törő falak között. Az épület egyszerre két világrekordot is megdöntött: nem csak a legmagasabb, de benne működik a világ leggyorsabb liftje is. Körülbelül 60 km/órás sebességgel siklik a felvonó, amiben egy különleges nyomáskiegyenlítő biztosítja, hogy az utasoknak ne fájjon a füle a gyors emelkedéstől vagy süllyedéstől. A torony tetejére 1975 forintnak megfelelő tajvani dollárért lehet felmenni, de csoportoknak kedvezményt adnak. Az építtetők arra számítanak, hogy évente egymillió ember szeretne felmenni a világ tetejére.

Az összesen 89 emeletes épület a nagyon pusztítónak számító 7-es erősségű földrengést is átvészelné. A hatalmas ház hat évig épült. Mostanáig a világ legmagasabb épülete Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában volt, de az új tajpeji felhőkarcoló 56 méterrel magasabb nála. Nem sokáig vezeti azonban ez a ház a toplistát: az Egyesült Arab Emirátusokban a tervek szerint 2009-ben már állni fog egy 560 méteres torony, a Burj Dubai felhőkarcoló.

A legmagasabb ember alkotta építmény a torontói CN Tower (553 méter), azonban az csak egy telekommunikációs eszköz, nem pedig valódi épület.