Megszületett pénteken a 21 éve tartó szudáni polgárháború lezárásáról szóló békeegyezmény - a dokumentumot hivatalosan január 9-én írják alá.

Békeegyezményt írtak alá a szudáni kormány és a vele szembenálló gerillák képviselői pénteken a kenyai Naivashában. A felek a már korábban megkötött négy jegyzőkönyv mellett további kettőről kötöttek egyezséget. A ceremónián részt vett Omar el-Besír szudáni, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, valamint Moody Awori kenyai alelnök.

A felek tárgyalásaik során tisztáztak minden fontosabb kérdést, így többek között megegyeztek a hatéves átmeneti időszakra vonatkozó hatalommegosztásról, a fegyveres csoportok sorsáról, illetve három vitatott közép-szudáni terület irányításáról.

A békeegyezményt hivatalosan a kenyai fővárosban, Nairobiban írják alá. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november 19-én itt tartott kihelyezett ülésén egyhangúlag határozatot fogadott el a szudáni belső megbékélésről. A határozat politikai és gazdasági segítséget ígért Kartúmnak a békemegállapodás aláírása esetén, ennek végrehajtására pedig december 31-ig szóló határidőt tűztek ki. A szembenálló felek között szintén pénteken járt le az átmeneti tűzszünet.

A szudáni kormány és az SPLA képviselői már 2003 szeptembere óta folytatnak tárgyalásokat az eddig legalább 1,5 millió halálos áldozatot követelő és több mint négymillió embert otthonának elhagyására kényszerítő harcok lezárásáról.

A megállapodás fő pontjai

- az átmeneti időszak végén a dél-szudániak szavazhatnak a terület elszakadásáról, addig is nem lép ott életbe az iszlám törvénykezés, a saría; 
- ebben az időszakban két hadserege lesz az országnak: a kartúmi kormány hadserege és a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) nevű lázadó csoport fegyveres erői;
- ebben az időszakban a dél-szudáni olajkitermelés nettó bevételeinek fele a déli kormányzathoz kerül, másik felén a kartúmi kormány és a déli tartományok osztoznak;
- a választások előtt az ország alelnöki tisztségét a SPLA elnöke foglalhatja el; a kartúmi kormányzatban többségben maradhat a kormánypárt, de százalékos arányban jelen lesznek benne a SPLA, valamint az északi és a déli pártok képviselői is; az északi kormányzatban a kormánypárt, a déliben pedig a SPLA kap 70 százalékos túlsúlyt,
- a Núba-hegyvidéken és a Kék-Nílus déli vidékén 3-3 évig egymást váltja a kormányzói székben a szembenálló felek egy-egy megbízottja.