Már 150 ezerre teszik a dél-ázsiai szökőár halottjainak számát. A katasztrófa miatt ötmillió ember maradt otthon nélkül. Turisták százainak halálát erősítették már meg, de ezrekről még mindig nincs hír. Az EU január hetedikén, az ENSZ 11-én tart segélykonferenciát a szökőár sújtotta országok támogatásáért. Az USA 350 millió dolláros segélyt ígért, a térségbe utazik Colin Powell és Jeb Bush.  Magyarországon már hétszázan jelentkeztek, hogy jelképesen örökbe fogadjanak gyerekeket.

Jan Egeland, az ENSZ humanitárius segítségnyújtásért felelős koordinátora szerint százötvenezerhez közelít az indiai-óceáni szökőár halálos áldozatainak száma. A legtöbb áldozat az indonéziai Szumátra sziget északnyugati csücskén lévő Aceh tartományban van, ahol éppen a pusztítás rendkívüli mértéke, a közlekedési, kapcsolattartási gondok miatt nehéz felmérni a károkat. A szökőárban odaveszettek pontos számát sosem lehet majd megállapítani, mivel sok tengeren tartózkodó halász halt meg, és a katasztrófa egész falvakat is elmosott, amelyekben nem tudni, hányan éltek - mondta Egeland

Húsz magyarról még mindig nem lehet tudni. A térségben lévő két magyar konzul segítőikkel sorra járják a thaiföldi kórházakat és halottasházakat, magyarok után kutatva.

Jackovics Péter orvos-hadnagy vezetésével Srí Lankára érkezett a magyar kormány mentőalakulata. A náluk lévő tífusz- és tetanusz-védőoltásoknak örültek a legjobban a helyiek. Jackovics azt mondta az MTI-nek, hogy hatalmas problémát jelent, hogy az utak járhatatlanok, így a fővárosba repülőn érkezett segélyeket nagyon nehéz eljuttatni a rászorulókhoz.

Több segítség kell

Az Európai Bizottság humanitárius ügyekért felelős biztosa szerint tízszer annyi pénzt kellene az EU-nak a szökőár sújtotta országok segítésére fordítania, mint amennyit eddig adott. Az elmúlt napokban 33 millió euró segély indult az EU-tól, de Louis Michel szerint még legalább 300 millióra lesz szükség. Az EU országok illetékes miniszterei január 7-én tárgyalnak a segélyekről. Az ENSZ négy nappal később tart ülést a segítségnyújtásról Genfben.

A magyar kormány hétfőre szervez találkozót azoknak a cégeknek és intézményeknek, amelyek segíteni szeretnének. Pénteken négy magyarországi segélyszervezet között 18 millió forintot osztott szét a kormány.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretszolgálat elnöke azt mondta, hogy eddig hétszázan csatlakoztak ahhoz a programhoz, melyben néhány ezer forintos pénzadománnyal jelképesen örökbe lehet fogadni Srí Lanka-i gyermekeket. Ezekből az adományokból 25 millió forint gyűlt össze. Ennek ötödét a Magyar Fejlesztési Bank adta.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pénteken 5 ezer liter palackozott ivóvízből, víztisztító berendezésekből és tablettákból, kútszivattyúkból, személyi higiéniás csomagokból, gyermektápszerből, valamint férfi-, női- és gyermekruházatból álló szállítmányt indít Srí Lanka fővárosából, Colombóból a szigetország déli területére. Gyógyszerszállítmányt küld a földrengés sújtotta délkelet-ázsiai térségbe a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. Budapest nagyteljesítményű víztisztító berendezést szállít a térségbe, várhatóan január elején.

Demszky Gábor főpolgármester ezen kívül január első hetére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy egyéb módon is támogatást nyújtson a főváros a szökőár sújtotta térségnek.

350 millió dollárt küld az USA

Az Egyesült Államok 350 millió dollárral segíti a dél-ázsiai földrengés és szökőár áldozatait - jelentette be George W. Bush elnök pénteken. Az amerikai kormány a hét elején 35 millió dollárt ígért, ami mioatt a kormányt sok bírálat érte.

A Fehér Ház csütörtökön bejelentette, hogy a szökőár sújtotta ázsiai térségbe utazik vasárnap egy amerikai szakértői küldöttség Colin Powell amerikai külügyminiszter vezetésével. A delegáció tagja lesz Jeb Bush, az elnök fivére, akinek floridai kormányzóként az államot évente sújtó hurrikánok miatt nagy tapasztalata van a természeti csapások következményeinek a felszámolásában.

Nagy-Britannia 95 millió dollárt, Svédország 75,5 millió dollárt, Spanyolország 68 millió dollárt, Franciaország 57 millió dollár segélyt ígért eddig. Olaszországban a mobiltelefon-társaságok betárcsázós gyűjtési akciójában péntekig 14 millió eurót adtak össze az előfizetők.

Percenként több mint 10 ezer font (3,5 millió forint) adomány fut be a brit segélyszervezetek közösen létrehozott telefonvonalára a szerdán indított gyűjtési kampány kezdete óta. A nem állami brit segélyszervezetek munkáját összehangoló, Disasters Emergency Committee nevű csoport pénteken közölte, hogy aznap délutánig 32 millió font (több mint 11 milliárd forint) gyűlt össze.

A brit kormány ellátó- és hadihajókat, illetve egy C-17-es óriás szállítórepülőgépet küldött a dél-ázsiai szökőár-katasztrófa térségébe. A kontingenssel tart egy különlegesen kiképzett felderítő egység, hogy megpróbálja felmérni, hol a legnagyobb a pusztítás, és melyik térség igényli a legsürgősebb segítséget.