Távozik az ukrán kormányfő. Viktor Janukovics vesztett az ukrajnai elnökválasztás megismételt második fordulóján, de eddig nem fogadta ezt el, és több alkalommal is megpróbálta megtámadni az eredményt - sikertlelenül.

Forrás: [origo]
Távozik

Bejelentette lemondási szándékát Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök, miután már nem lát reményt az elnökválasztás végeredményének megváltoztatására.

"Már nem igazán reménykedem a központi választási bizottságban vagy a legfelső bíróság döntésében. Úgy határoztam, hogy hivatalosan benyújtom a lemondásomat" - mondta az ukrán televízióban péntek este a kormányfő, és közölte, hogy lehetetlennek tartja bármiféle poszt betöltését "ez alatt a hatalom alatt". Ezzel a választás győztesére, az eddig ellenzéki Viktor Juscsenkóra és a nyugat felé hajló irányzatára utalt. Nem kormányzati tényezőként azonban továbbra is politikus kíván maradni - tette hozzá.

Az eddigi ukrán kormányfő több kísérletet is tett, hogy megtámadja az ukrajnai elnökválasztás december 26-án megismételt második fordulójának eredményét. A 26-i szavazást az ellenzéki Viktor Juscsenko nyerte.