A dél-ázsiai, katasztrófa sújtotta térségben elhalasztották vagy visszafogták az év végi ünnepségeket a hatóságok kérésére. Van, ahol egyszerűen annyira elfoglalta az embereket a halottak összegyűjtése, a túlélők élelmezése és a gyász, hogy nem is gondoltak a szórakozásra.

A közvetlenül érintett területektől távolabb ugyan nem mindenütt mondják le a partikat, ám adományok gyűjtésével kapcsolják össze őket. A vasárnapi szökőár áldozatainak száma már 125 ezer körül jár.

Indonéziában az állami intézmények nagy része törölte a tűzijátékokat, és imádkozásra buzdította az embereket. A fővárosban tömeges imára kérték a lakosokat a több mint 80 ezer emberért, aki Aceh tartományban odaveszett. "Ez most nem az ünneplés ideje, imádkozzunk együtt, és bízzunk abban, hogy Isten nem sújt minket újabb katasztrófával" - mondta év végi üzenetében Susilo Yudhoyono államfő.

Thaiföldön, ahol pénteken 4500 fölé emelkedett a halálos áldozatok hivatalos száma, a kormány kérésére lemondták a partikat. Phuket szigetén a turisták és a bártulajdonosok tanácstalanok. Túl sok a halott, nem tudnék ünnepelni - mondta egy német üdülő. Bangkokban szintén lemondták a kormányfői fogadást és az utolsó pillanatok közös visszaszámlálását, noha már meghívták Marija Sarapova és Venus Williams teniszsztárokat is.

Kínában a központi televízió törölte az óévet búcsúztató gálaprogramot a katasztrófa áldozatai iránti tiszteletből. Malajziában hivatalosan is megtiltották a tűzijátékokat, törölték a koncerteket és nyilvános ünnepségeket, és imádkozásra szólították fel az embereket. Éjfél előtt a hagyományos visszaszámlálás helyett a szállókban, klubokban, bevásárló központokban egyperces néma gyászszünetet tartottak. Brunei szultanátusban szintén törölték az év végi ünnepségeket, és imádkozással helyettesítették őket.

Tajvanon a világ legmagasabb felhőkarcolója köré szerveződtek az ünnepi események, amelyeket meg is tartottak. Az 508 méter magas épületet már pénteken hivatalosan átadták, az esti ünnepségre, koncertekre, fény- és tűzijátékra pedig kétszázezer embert hívtak meg.

Az indiai városokban viszont a tervek szerint haladtak a programok, kivéve Madrászt, annak a Tamil Nadu államnak a fővárosát, ahol hatezer ember veszett oda a szökőárban.

Ausztráliában, ahol az év legnagyobb ünnepsége a szilveszteri, már túl késő volt lemondani a rendezvényeket, és visszaváltani a borsos árú jegyeket. Sydneyben több százezer ember gyűlt össze a kikötőben, a világhírű operaház környékén és a kikötői hídon, s élvezte a dollármilliókba kerülő tűzijátékot.

A szervezők fő ötlete az volt, hogy "diszkó stílusban" díszítik fel a környéket: a kikötői híd legmagasabb pilléréről gömb alakú építményt függesztettek a víz fölé, rajta forgó tükrökkel. Mérete egy ötszintes épületének felelt meg, a súlya húsz tonna. A lélegzetelállító, szédítő lézer fényjáték igazolta a szervezők minden erőfeszítését és befektetését. akik hatalmas szabadtéri táncteret is építettek. A zenei kíséretbe belefoglalták Ausztrália állami himnuszának elektronikus feldolgozását is, jóllehet ez ellen maga az ország miniszterelnöke is tiltakozott.

A sziporkázó ünnepségbe azonban itt is beleszólt a tragédia: Ausztráliában senki nem maradt közömbös a szökőár pusztításától szenvedő dél-ázsiai országok iránt. Ennek jegyében, még az első tűzijáték megkezdése előtt, egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének. A kikötőnél elhelyezett, adományoknak szánt dobozok színültig megteltek.