Kudarc az USA-nak Irak az amerikaiak többsége szerint

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak kétharmada úgy véli, sikertelen az Egyesült Államok iraki politikája - derül ki egy kedden ismertetett felmérésből. A válaszadók 53 százaléka szerint hiba volt belevágni az iraki akcióba.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak 61 százaléka nem hisz az Egyesült Államok iraki politikájának a sikerében egy a The Wall Street Journal keddi számában közzétett felmérés szerint. A felmérést október 11-15. között végezte az intézet, és éppen közzétételének napján emelkedett kétezerre az Irakban meghalt amerikai katonák száma a háború 2003. márciusi kezdete óta.

A megkérdezett amerikaiaknak több mint a fele, 53 százaléka úgy véli, hogy hiba volt belevágni az iraki háborúba, és csak 34 százalékuk tartja indokoltnak az inváziót. Az intézet ez év szeptemberi felmérésében a megkérdezettek 49 százaléka, a tavaly szeptemberiben pedig csak 43 százaléka tartotta hibának az iraki háborút.

Az amerikaiak 60 százaléka minősíti George Bush amerikai elnök iraki teljesítményét közepesnek vagy elégségesnek, 32 százaléka pedig kitűnőnek vagy jónak. A megkérdezettek 44 százaléka úgy véli, hogy az Irakban szolgáló amerikai katonáknak rosszabb lett a helyzetük, és 19 százalékuknak volt csupán ezzel ellentétes a véleménye.