Évek kellenek a szökőár utáni helyreállításhoz

2005.01.02. 9:55

Tíz évbe is telhet, amíg helyreállítják a korábbi állapotokat a szökőár sújtotta országokban - mondta Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. Az Indiai-óceán térségét sújtó szökőár bejelentett halálos áldozatainak a száma hétfőre meghaladta 140 ezret. A Srí Lanka-i kórház igazgatója cáfolta, hogy kolera ütötte volna fel a fejét. Indonéziában egy hét után bukkantak túlélőre.

Az ENSZ-nek még soha nem kellett olyan súlyos következményekkel szembenéznie mint most - közölte Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. Az embereknek szállásra és élelmiszerre van szükségük, orvosi ellátásra, és tiszta vízre - mondta a főtitkár. Annan január 6-án Indonéziába utazik, ahol részt vesz azon a megbeszélésen, melyet vezető politikusok tartanak a segítségnyújtás további módjáról.

Hétfő reggelre reggelre meghaladta a 140 ezret az egy héttel ezelőtti indonéziai földrengés és az azt követő, az Indiai-óceán térségét sújtó szökőár hivatalosan bejelentett halálos áldozatainak a száma. Változatlanul tartja magát azonban az a becslés, amely szerint az áldozatok száma minden bizonnyal meghaladja majd a 150 ezret, különös tekintettel arra, hogy a leginkább sújtott Indonéziában a hatóságok egyre reménytelenebbnek tartják a mentési munkálatokat. A nemzetközi segélyszállítmányok folyamatosan érkeznek, de néhány helyen zuhogó eső nehezíti a szállításukat a félreeső településekre - írja a BBC.

Szumátra nyugati részén elhelyezkedő Aceh tartományban vannak olyan részek, amelyekre csak egy héttel a földrengés és a szökőár után érkezett segítség. Amerikai helikopterekből dobtak le élelmiszereket és gyógyszereket tartalmazó gyórssegélyt a külvilágtól teljesen elszigetelt helyieknek.

A hivatalos mérleg legutóbb Srí Lankában emelkedett, a miniszterelnöki hivatal ugyanis bejelentette, hogy az áldozatok száma vasárnapra alig több mint 200 híján elérte a 30 ezret.
   
Indonéziában, ahol a földrengés és a szökőár eddig legalább 94 ezer áldozatot követelt, a kormányzati források már több mint 100 ezerre teszik a halottak számát.Az eltűntek számát több ezerre becsülik, a mentőosztagok egyre kevesebb reményt látnak arra, hogy a romok alatt élőkre bukkannak. A mentési munkálatokat a két országban heves esőzések és emiatt újabb áradások is nehezítik.

Túlélőt találtak egy hét után

Hajója alá szorult indonéz halászt találtak meg élve, súlyosan kiszáradva vasárnap, egy héttel a pusztító földrengés és szökőár után. A 24 éves fiatalembert a Banda Aceh-i kórházba szállították, ahol infúziót kapott. Beszélni alig tud és testét vágott sebek borítják. "Egészségi állapota rendkívül rossz, különösen mentálisan" - közölte kezelőorvosa.

Mint kiderült, a férfi a tengeren volt, amikor a december 26-i szökőár lecsapott. Hajóját Lampulo partjaira vetette a víz és egy héten át volt vízi járműve foglya étlen-szomjan. A megtalálásáról szóló bejelentés előt pár órával az indonéziai kereső és mentési munkálatok irányítója azt közölte, hogy "nagyon halvány" a remény arra, hogy hét nappal a katasztrófa után bárki is élve előkerüljön, és arra készülnek, hogy beszüntetik tevékenységüket.

Túlélőre a halász előtt legutóbb pénteken bukkantak segélykiáltásai nyomán egy ház romjai alatt Banda Aceh városában, amelynek nagy részét a földdel tette egyenlővé a természeti csapás.

Cáfolják a kolera megjelenését

Forrás: EPA

A Srí Lanka-i kórház igazgatója vasárnap cáfolta azt az előző napi hírt, hogy szökőár nyomán kolera ütötte volna fel a fejét a fővárostól délre fekvő Galle táborában. "Jelenleg nincs semmiféle járvány, és nincs kolera sem" - mondta a katasztrófában elpusztult város kórházának igazgatója, C. D. Pathirage a német hírügynökségnek. A World Vision segélyszervezet szóvivője, Sönke Weiss szombaton azt jelentette be, hogy a dél-ázsiai szökőár négy túlélőjénél diagnosztizáltak kolerát a gallei táborban. A - térségben jelenleg működő egyetlen - kórház orvosa szerint hasmenéses és légúti fertőzésekre számítanak, de kolerára nem. Mint mondta, az orvosok éjjel-nappal dolgoznak a járványok megelőzéséért a Colombótól 120 kilométerre lévő, romokba heverő városban és környékén, ahol egy héttel ezelőtt ezrek haltak meg a természeti katasztrófa következtében.

Elefántokat vetnek be Thaiföldön

Forrás: EPA

Közben Thaiföldön is rohamosan növekszik a halottak száma, amely hétfőre elérte az ötezret. Thakszin Sinavatra kormányfő közölte: legkevesebb nyolcezer halálos áldozattal számolnak, és köztük sok a külföldi turista. Thaiföldi és külföldi szakértők az ideiglenesen halottasházakként működő buddhista templomokban igyekeznek azonosítani az áldozatokat. A hatóságok közölték, hogy mintegy hatezer személyt eltűntként tartanak számon.

A mentési munkálatok egyaránt folynak Phuket szigetén és a szomszédságában lévő, a turisták által ugyancsak kedvelt Khao Lak üdülőhelyen, ahová teherautókon elefántokat szállítanak, hogy részt vegyenek a mentési munkákban. A nagytestű állatoktól, amelyeket normális körülmények között az erdőkben fatörzsek szállítására használnak, azt remélik, hogy segítenek az összeomlott épületek romjainak eltakarításában. A gépjárművek ugyanis csaknem hasznavehetetlenek, mivel elakadnak a romok, illetve az utakra zúdult hatalmas mennyiségű homok között.

MTI/[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK