144 ezer fölött a dél-ázsiai halottak száma

2005.01.03. 10:10

Már 144 ezer körül jár a halálos áldozatok száma a cunami sújtotta dél-ázsiai térségben. Indonézia katasztrófa-előrejelző rendszert tervez kiépíteni. Srí Lankán közösen osztják a segélyt a Tamil Tigrisek és a kormányerők. Becslések szerint kétmillióan szorulnak sürgős segítségre a térségben. Nagy-Britannia csökkentené az érintett országok adósságát. Közben a thaiföldi Phuketre igyekeznek visszacsábítani a turistákat.

Indonéziában 94 ezer fölé emelkedett a nyolc nappal ezelőtti földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak a száma. Az összesen tizenkét indiai-óceáni országot érintő katasztrófa eddig 144 036 halálos áldozatot követelt. A halálos áldozatok száma azonban a becslések szerint jóval 150 ezer felett lesz.

Indonézia után a sorban Srí Lanka következik 29 744 áldozattal, míg az indiai kormány eddig 14 488 halálos áldozatról tett említést. A colombói hatóságok ugyanakkor utaltak arra, hogy az áldozatok száma Srí Lankán meghaladhatja a 35 ezret.

Közben az indonéz államfő bejelentette, hogy egy korai katasztrófa-előrejelző rendszert kívánnak létrehozni a szomszédos országokkal együtt. Susilo Bambang Yudhoyono szerint ezt egyfajta megelőző intézkedésnek szánják. Az elnök ugyanakkor azt nem közölte, hogy mely országok vesznek részt a terv megvalósításában. Indonézia, illetve a szökőár által sújtott többi indiai-óceáni állam, köztük Srí Lanka és India egyáltalán nem rendelkezik előrejelző rendszerrel. A Csendes-óceán partvidékén ugyanakkor már működik ilyen rendszer.

Egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy újabb túlélőket találnak nyolc nappal a katasztrófa után. Legutóbb vasárnap, Indonéziában bukkantak egy túlélőre. A kiszáradás határán lévő halászt saját felborult hajója ejtette foglyul. Több ezer embert még keresnek, őket azonban feltehetően már nem találják meg élve. Thaiföldön a helyi parti őrség és a japán flotta hajói kutatnak holttestek után a thai partok közelében - svéd kérésre. Svédország ugyanis közel háromezer Thaiföldön üdülő állampolgárát nem találja.

Elárvult gyerekeken nyerészkednek

A dél- és délkelet-ázsiai szökőár nyomán árván maradt gyermekek jogtalan adoptálásáról érkeztek bejelentések - közölték hétfőn a Srí Lanka-i hatóságok. Segélyszervezetek figyelmeztetnek: előfordulhat, hogy egyesek a jogi út megkerülésével kizárólag haszonszerzés végett fogadnak örökbe a katasztrófa következtében árván maradt, illetve szüleiktől elszakadt gyerekeket.

Indiai sajtójelentések szerint idegenek az állami segély miatt a gyermekek hozzátartozóinak adják ki magukat, ám miután megkapták a pénzt, magukra hagyják őket. Arra is van ugyanakkor példa, hogy a szülők egy héttel a pusztító ár után találták meg eltűntnek hitt gyermeküket. A magukra maradt gyermekek nagy része a túlélőknek menedéket adó gyűjtőtáborokban él.

Csábítják vissza a turistákat

Az egyik legnagyobb károkat szenvedett thaiföldi üdülőhelyre ugyanakkor továbbra is érkeznek turisták - írja a CNN. Phuket szigetén ugyanis kinyitottak azok a szállodák, amelyeket megkímélt a katasztrófa. A tulajdonosok szerint a turisták visszatérése elengedhetetlen túlélésükhöz. Hivatalos adatok szerint a szobafoglalások 70 százalékát visszamondták.

A sebesültek számáról nincsenek pontos adatok, feltehető azonban, hogy jóval meghaladja a halálos áldozatokét. Az ENSZ becslései szerint csaknem kétmillió ember szorul sürgős segítségre a térségben. Tízezreket fenyeget kiszáradás, éhínség és különböző járványok. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az elkeseredés az érintett körzetekben, főképp azért, mert az élelmiszer- és az orvosi segítség csak rendkívül lassan érkezik meg.

Elmosott szigetek

A mentési munkálatokat eközben az időjárás is hátráltatja a legrászorultabb területeken. Indonéziában és Srí Lankán esőzések és áradások nehezítik a munkálatokat és a túlélők életkörülményeit. A CNN helyszíni tudósítója szerint ugyanakkor Indonéziában egyre nagyobb szervezettséggel folynak ezek a munkálatok, illetve a holttestek romok alóli kiemelése és eltemetése. Egy helyi lakos szerint négy hónapba is beletelhet csak a katasztrófa összes áldozatának megtalálása. A BBC jelentés szerint Srí Lankán a Tamil Tigrisek és a velük szemben álló kormányerők közös erővel igyekeznek eljuttatni a segélyeket a rászorulóknak.

Fotó:EPA

India is keményen megszenvedte az árhullámot, főképp a hozzá tartozó Andaman- és Nicobar-szigetek. A CNN szerint míg az Andaman-szigeteken inkább az anyagi kér jelentős, addig a Nicobar-szigeteken nagyon sokan meg is haltak.  Több kis szigetet teljesen elmosott a víz, szállítógépek pilótái szerint egyszerűen nincsenek ott, ahol a koordináták szerint lenniük kellene. Nicobaron 15 falu teljes egészében elpusztult.

A cunamiban összesen negyven állam szenvedett kisebb-nagyobb veszteségeket. Thaiföldön például az eddig hivatalosan regisztrált 5000 halálos áldozat fele külföldi. Az európai országok közül Svédországnak vannak a legnagyobb veszteségei, noha a stockholmi kormány vasárnap délután 3686-ról 2915-re csökkentette az eltűnt személyek számát. A külügyminisztérium szerint a módosítást az eltűntekkel és az áldozatokkal kapcsolatban eddig érkezett jelentések pontosítása tette szükségessé.

Csökkentenék az érintett országok adósságát

Szakértők egyetlen pozitívumként a közvetlenül érintett országok megsegítését célzó nemzetközi összefogást említik, idézve az ENSZ egyik magas rangú képviselőjét, aki szerint a világ olyan mértékű szolidaritást vállalt, amilyenre korábban nem volt példa. Ennek egyik legutóbbi fejleménye, hogy Nagy-Britannia, a Nyolcak soros elnöke, azt javasolta, csökkentsék a földrengés és szökőár sújtotta dél-ázsiai országok adósságát. "Közös álláspontot akarunk elérni a Nyolcak csoportjában, amellyel a Párizsi Klub elé állhatunk és érdemi megbeszélést kezdhetünk az adósság csökkentéséről" - idézte a brit pénzügyminisztérium egy meg nem nevezett illetékesét a Financial Times hétfőn.

Forrás: [origo]
A segély mellett adósságelegedéssel segítenének

A brit kormány álláspontja szerint az adósságcsökkentés független a katasztrófa sújtotta országoknak adott segélyektől, és azokon felül és kívül értendő.

Az Egyesült Államok pénteken 350 millió dollárra emelte segélyígéretét az addigi 35 millió dollárról, kilátásba helyezve, hogy szükség esetén további emelés lehetséges. Nagy-Britannia 95 millió dollárt ígért eddig: a kormány 50 millió dollárt ajánlott fel, a magángyűjtés eredménye mostanáig 45 millió dollár. Svédország 75,5 millió dollárt, Spanyolország 68 millió dollárt, Kína 63 millió dollárt, Franciaország 57 millió dollárt, Ausztrália 47 millió (amerikai) dollárt, Kanada 32,8 millió (amerikai) dollár segélyt ígért eddig, és a maga részéről határidő nélkül haladékot adott a katasztrófa sújtotta országok adósságaira. Olaszországban a mobiltelefon-társaságok betárcsázós gyűjtési akciójában péntekig 14 millió eurót adtak össze az előfizetők. A Világbank 250 millió dollár segélyt jelentett be eddig, az Ázsiai Fejlesztési Bank 325 millió dollár ingyenes segélyt ígért. Az ENSZ becslése szerint több mint 1,6 milliárd dollárnyi segítségre lenne szükség.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK