144 ezer fölött a dél-ázsiai halottak száma

2005.01.03. 10:10

Atomtámadáshoz hasonlította a Srí Lanka-i helyzetet Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa. Mint a segélymunkás az [origo]-nak telefonon elmondta, ő és kollégája két céllal utaztak ki a december 26-i földrengés okozta szökőár által sújtott dél-ázsiai országba: egyrészt a magyar kormány gyógyszersegélyét osztották ki, másrészt pedig a rendelkezésükre álló anyagi eszközökkel a menekülttáborokba kényszerült, otthonukat vesztett helyi lakosok ellátásán igyekeznek javítani.

Fekete Dániel szerint Srí Lankának leginkább a déli és keleti partjait érintette a szökőár, azonban míg a déli part nyugati felén inkább az anyagi kár jelentős, addig a keleti részeken nagyon sokan vesztették életüket. A magyar segítők eddig 5 menekülttáborba látogattak el, ahova ivóvizet, élelmiszert, tisztálkodási szereket, szúnyogriasztót vittek. Mint elmondta, egyes menekülttáborok buddhista szentélyek körül szerveződnek, de ezek befogadóképessége véges, így sokan a környező erdőkben húzódnak meg a szabad ég alatt. Nem ritka, hogy tízezren élnek egy-egy táborban.

Forrás: [origo]
Atomtámadás utáni állapotok

A segélymunkás elmondta, a menekülttáborokba szállított utánpótlást általában a helyszínen, a szigetország fővárosában szerzik be, ahol csaknem minden létfontosságú áruhoz hozzájutnak. Aminek azonban itt is híján vannak, azok a nagyobb, 5-7 személynek hosszabb időre szállást nyújtani tudó sátrak.

Srí Lankán azonban a segélymunkás élete sem könnyű. Mint Fekete Dániel az [origo] kérdésére elmondta, kora reggel kelnek, és már utaznak is a segélyekkel a szállásuktól 200-250 kilométerre lévő táborokba, ahova körülbelül nyolcórás utazás után érnek el. Itt sötétedésig osztják a támogatást, majd indulnak vissza szálláshelyükre, ahova hajnali 2-3 óra körül érkeznek meg. Másnap reggel pedig kezdődik minden elölről. A két segélymunkás várhatóan január 8-ig marad Srí Lankán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK