Sok helyre nem jut el a segély Délkelet-Ázsiában

2005.01.03. 19:35

Ötmillió ember vált hajléktalanná a Délkelet-Ázsiára nyolc napja lesújtó szökőárban. Az áldozatok száma jelenleg meghaladja a 144 ezret, de a következő napokban a szám várhatóan tovább növekszik majd. A legsúlyosabban érintett területeket még mindig nem lehet szárazföldön megközelíteni, csak repülőn tudnak élelmet juttatni a rászorulóknak. A megközelíthetetlen területen éhínség és járvány fenyeget. Az ENSZ eddig másfél milliárd dollárnyi segélyt gyűjtött össze a rászorulóknak.

A legfrissebb adatok szerint több a Délkelet-Ázsiát végigpusztító cunami nyomán több mint ötmillió ember vált hajléktalanná és 1,8 millióan szorulnak azonnali élelmiszer-segítségre. A katasztrófa eddig több mint 144 ezer áldozatot követelt, de várhatóan a szám - újabb holttestek előkerülése miatt - a következő napokban tovább növekszik.

Nyolc nappal a szökőár pusztítása után a kormányok és a segélyszervezetek rohamtempóban próbálnak segélyt juttatni a rászorulóknak. A legsúlyosabban érintett területen, Indonézia Aceh tartományában repülőgépen szállítják a segélyt. Az indonéz, maláj, amerikai és ausztrál pilóták szerint a földön tömegek tolonganak a levegőből ledobott segélyért. Az elmosott utak és hidak miatt a több millió rászoruló egy részéhez még mindig nem tudtak segélyt küldeni.

A segélyszervezetek beszámolói szerint napokba telhet amíg mindenhová eljutnak majd a szárazföldön. "A pusztítás fala állja útját az érkező segélycsapatoknak" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy segélyszervezet helyszínen tartózkodó alkalmazottja.

Az utak járhatatlansága miatt Egyesült Államok segítségképpen Srí Lankára vezényelt 1500 tengerészgyalogost, akik segítenek a szállítmányokat eljuttatni a rászorulóknak. A kontingens első 42 katonája hétfő délután szállt partra a szigetországban. A tengerészgyalogosok helikoptereken közelítik meg az elszigetelt területeket - írja a BBC News.

Ugyanakkor az USA segélyakciója nem terjed ki az ország azon területeire, amelyet a Tamil Tigrisek nevű szeparatista hadsereg tart ellenőrzése alatt. Az amerikai kormányzat szerint ugyanis a tamil lázadók - akik jelenleg együtt dolgoznak a Srí Lanka-i hatóságokkal a károk enyhítéséért és a rászorulók megsegítéséért - terroristák.

Bush adakozásra szólított

Az élelem és fedél nélkül maradt tömegek segítésére szólított három amerikai elnök. George Bush és két korábbi kollegája: Bill Clinton és idősebb George Bush a Fehér Házból arra kérte az amerikaiakat, hogy aki teheti, segítsen a bajba jutottakon.

Az Egyesült Államok kormánya eddig összesen 350 millió dollár segélyt utalt ki a térségbe, és az USA haditengerészetének hajóit is bevetették, hogy élelmiszert és gyógyszereket juttassanak a rászorulóknak. Bush elnök arra kérte az amerikai magánszemélyeket és cégeket, hogy a hivatalos segély mellett is ajánljanak föl pénzt a bajba jutottaknak.

Srí Lanka elnöke hétfőn 1,2 milliárd eurós támogatást kért az Európai Uniótól (EU) a természeti katasztrófa okozta károk enyhítésére és a szökőár által sújtott partok újjáépítésére - közölte a humanitárius ügyekért felelős EU-biztos. Louis Michel elmondta: Chandrika Kumaratunga elnök egy EU-küldöttséggel a segítségnyújtás koordinációjáról tárgyalt, amikor előadta kérését.

Michel szerint a Srí Lanka-i kormányzat a romeltakarítás után rögtön bele akakr kezdeni az újjáépítésbe és a fejlesztésbe. "Ez jó és pragmatikus megközelítés, ám az EU felbecsüli a szükségleteket, mielőtt segélyt adna" - tette hozzá az EU-biztos.

Franciaország légihidat létesített Párizs és a katasztrófa sújtotta dél-ázsiai országok között. Az első francia repülőgép orvosokat és víztisztító berendezéseket szállított Srí Lankára. A gyógyszerszállítmányok és a felszerelés mellett a napokban egy francia kórházgép repül Indonéziába.

Magyarország 1,2 millió dollárt küld

Magyarország kormánya összesen 1,2 millió amerikai dollárral kíván hozzájárulni a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa nyomán létrejött nemzetközi segélyezési programhoz. Ezt az összeget a különböző szervezetek felajánlásai további 1-2 millió dollárral egészítik ki - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a katasztrófa károsultjainak segítséget nyújtó szervezetek vezetőivel.

A kormányfő elmondta: a kabinet a segélyezésben részt vevő öt szervezeten, a Magyar Vöröskereszten, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten, a Katolikus Karitászon, a Baptista Szeretetszolgálaton és a Nemzetközi Máltai Szeretetszolgálaton keresztül gyógyszereket, kötszereket, orvosi segédanyagokat és készpénzt juttat el Délkelet-Ázsiába.

[origo]/MTI

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK