Egy sérült gép sokáig elállta az utat, de kedd délutánra sikerült szabaddá tenni a Banda Aceh-i repülőtér kifutóját. A segélyszállító gépek így újra leszállhatnak a december 26-i cunami által leginkább érintett térségben. A szökőár pusztítása nyomán legalább 145 ezren haltak meg Délkelet-Ázsiában. A magyar külügyminisztériumnak húsz, a térségben nyaraló magyar hollétéről nincs információja. Szerdán délben az összes uniós tagállamban 3 perces csenddel emlékeznek a délkelet-ázsiai katasztrófa áldozataira.

Sikerült szabadá tenni a Banda Aceh-i repülőtér kifutópályáját, ami egy baleset miatt vált ideiglenesen használhatatlanná. Egy darabig így nem jutottak el az alig várt segélyszállítmányok az indonéziai Szumátra szigetének ebbe a térségébe. A sziget egyik kulcsfontosságú repülőterét kedd hajnalban kellett bezárni, miután egy segélyt szállító repülőgép leszállás után elütött egy tehenet.

A Boeing 737-es hajtóműve és futója rongálódott meg a balesetben. A gépet nagyteljesítményű emelő-berendezések hiányában végül egy villás targonca segítségével rakták odébb. Az ENSZ már eddig is figyelmeztetett, hogy a repülőtér korlátozott befogadóképességére komoly kockázatot jelent a segélyek célba juttatásában. A reptéren egy darabig csak helikopterekkel lehetett leszállni.

A világszervezet közben azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan exponenciálisan nő majd, ha a segélyszervezetek munkatársai teljesen fel tudják mérni a károk valódi mértékét Szumátra nyugati partjain.

Négy vécé háromezer emberre

Az ENSZ segélyügyi koordinátora bejelentette, hogy becsléseik szerint az indonéziai Meulaboh városa szenvedte a legjelentősebb károkat a december 26-i katasztrófában. A Vöröskereszt és a Vörös Félhold szerint a város lakosságának nyolcvan százaléka - körülbelül 40 ezer ember - vesztette életét.

A BBC településen tartózkodó tudósítója szerint teljes a pusztulás, majdnem minden ház összedőlt. Mint Andrew North beszámolt róla, sok esetben semmi sem maradt az épületekből, csak az alapozásuk. "A falakat és mindent ami ottmaradt elsöpörte az ár."

Emellett továbbra is járványok kitörése fenyeget a rossz higiéniás körülmények miatt. A Care International segélyszervezet BBC-nek nyilatkozó rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős igazgatója szerint a Banda Aceh-i egészségügyi állapotok szörnyűek. "Összesen négy vécé jut 3000 emberre, mikor normálisan húsz emberre kellene jusson egy toalett. Azt hiszem, ha nem javítunk nagyon gyorsan ezeken a körülményeken, akkor komoly gondok lesznek ezekben a táborokban" - mondta Titon Mitra.

A városban kataszrofális a kórházi helyzet is. Az egészségügy intézmények sok alkalmazottja ugyanis vagy odaveszett a pusztításban, vagy hozzátartozóikat keresi, így nincs aki ellássa a rengeteg sérültet. Az a néhány külföldi önkéntes orvos, aki már felvette a munkát, éjt nappallá téve dolgozik.

Sok száz mianmari halász halhatott meg

Minden valószínűség szerint több száz mianmari halász halt meg a dél-ázsiai szökőárban. Ezt kedden közölte Genfben az ENSZ Világélelmezési  Programjának (WFP) szóvivője. A Rangun eddig összesen 53 halálos áldozatról és 21 eltűntről számolt be. Az ENSZ már december 28-án legkevesebb 90 halottról közölt adatot, és egy olasz politikus is figyelmeztetett, hogy a rezsim eltitkolja a katasztrófa valódi mértékét.

Simon Pluess, a WFP szóvivője szerint 30 ezren vannak olyanok, akiknek sürgősen szükségük van fedélre, élelmiszerre, ivóvízre és gyógyszerekre. Mint közölte, a mianmari kormány december 30-án, négy nappal a szökőár után kért nemzetközi segítséget, mivel először azt hitte, egyedül is képes megküzdeni a cunami okozta károkkal.

Két milliárd dolláros segítség

Az osztrák hadsereg százezer ember napi ivóvízellátását biztosító tisztító berendezést szállít Srí Lankára. Az osztrák hadsereg csaknem 100 katonája utazik kedden a térségbe, hogy péntekig üzembe tudják helyezni a berendezést. A világ országai eddig 2 milliárd dollárnyi értékben ajánlottak fel vagy ígértek segítséget.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezet kedden szokatlan módon arra kérte az adakozókat, hogy ne küldjenek több adományt a szökőár áldozatainak megsegítésére, mivel már elég pénz gyűlt össze missziójuk teljesítéséhez. A szervezet francia és német csoportja 40, illetve 20 millió eurót gyűjtött össze. A szokatlan döntést más segélyszervezetek meglepődve és kritikával fogadták, attól tartva, hogy az aláássa a magánszemélyek korábban sosem tapasztalt adakozási kedvét. Pierre Salignon, az MSF igazgatója elmondta: nem kérhetnek több adományt egy olyan akciókra, amelyek finanszírozása már megoldódott.

Az eddigi adatok szerint több mint 145 ezer ember halt meg, és még ezreket keresnek, akik feltehetően már nem élnek. Több mint 1,8 millió embernek van szüksége sürgős élelmiszersegélyre, és körülbelül ötmillióan váltak hajléktalanná a kilenc nappal ezelőtti cunami miatt.