Kedd délután megadták magukat azok a perui fegyveresek, akik Andahuaylas andoki városban megszálltak egy rendőrkapitányságot, és túszokat tartottak ott fogva - jelentette be Alejandro Toledo köztársasági elnök.

Véget ért a perui túszejtés, a 17 fogva tartott túsz épségben távozott a rendőrőrsről - tudatta a hivatalos tévécsatorna. Tíz rendőrt szombaton ejtettek foglyul az épület belsejében, hét katonát pedig a hétfői nap folyamán.

Az ultranacionalista felkelők az általuk korruptnak tartott Alejandro Toledo elnök lemondását követelték. A lázadást Antauro Humala nyugállományú őrnagy indította január 1-jén hajnalban a Limától 900 kilométerre délkeletre fekvő városban, a helyi lakosság egy részének támogatásával.

A volt katonatisztet a perui hatóságok hétfő éjszaka vették őrizetbe, miután egy vasárnapi tűzharcban hat ember, köztük négy rendőr meghalt. Humala hétfőn tárgyalásba bocsátkozott Félix Murazzo perui rendőrfőkapitánnyal, és ennek során helyi idő szerint hétfő este 90 lázadóval együtt megadta magát.

Humala az Etnocacerista nevű nacionalista mozgalmat vezeti, amely a Chile elleni XIX. századi háború egyik hős tábornokáról kapta a nevét, de a mozgalom megalapítását állítólag az inka birodalom is ihlette. Tagjai az 1990-es évekbeli perui-ecuadori háborúk veteránjai.

A mozgalom akciója csak az egyik a perui lakosság rendszeresen megnyilvánuló lázongásai közül, amelyek okai a nagy arányú munkanélküliség és a sorozatos korrupciós botrányok. A három és fél év óta hivatalban lévő Toledo államfő népszerűsége nagyon csekély, mintegy kilenc százalékos. Az andoki városokban a lakosok már többször vették kezükbe a helyi hatalmat, és volt több lincselés is.