Rekordkártérítés pedofil papok áldozatainak

2005.01.04. 20:34
Százmillió dolláros kártérítést fizet egy amerikai egyházmegye azoknak a fiataloknak, akiket papok szexuálisan zaklattak. A kártérítésen 90 áldozat osztozik, a zaklatások több évtizedre nyúlnak vissza.

Százmillió dolláros kártérítést fizet egy kaliforniai egyházmegye azoknak a fiataloknak, akiket katolikus egyházi személyek szexuálisan zaklatottak - közölte a kedden több amerikai újság.

A kártérítésen összesen 90 áldozat osztozik, akik sérelmére papok, apácák és egyházi alkalmazottak követtek el szexuális visszaéléseket az orange-i egyházmegyében az elmúlt évtizedekben. A zaklatásra vonatkozó panaszok egy része még az 1930-as évekre nyúlik vissza, a legfrissebb is 1996-ra datálódik. A felperesek 50 ezertől közel 4 millió dollárig terjedő összeget kapnak, a pénz egyharmada az ügyvédek markát üti.

Az eddigi legnagyobb, 85 millió dolláros kártérítést a bostoni egyházmegye fizette több tucat pap 550 áldozatának. Egy másik kaliforniai egyházmegye ellen jelenleg több mint 500 kereset fekszik a bíróságok előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK