Már csak öt, a szökőár idején Dél-Ázsiában üdülő magyarról nincs híre a Külügyminisztériumnak. A december 26-i cunamiban eddig több mint 145 ezren hunytak el, közöttük legalább 50 ezer gyerek. A kataszrófát túlélő másfélmilliónyi kiskorú komoly veszélyeknek van kitéve. Az Unicef azt szeretné elérni, hogy a térségbeli segélyakciók elsődleges célpontjai a gyerekek legyenek, akiket a járványok mellett emberkereskedők is fenyegetnek.

Ötre csökkent a délkelet-ázsiai földrengés és szökőár után a térségben keresett magyar állampolgárok száma - mondta a kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, szerdán. Batiz András hangsúlyozta: a kormány továbbra sem tud arról, hogy a tragédiának lenne magyar áldozata. A keresett személyek közül három Thaiföldön, egy személy Indonéziában, egy másik pedig Srí Lankán tartózkodott - tette hozzá.

Hétfőn még húsz, kedden már csak 17 magyar állampolgár hollétéről nem volt tudomása a Külügyminisztériumnak. A szóvivő akkor azt mondta, hogy amíg nincs minden személy hollétéről biztos információ, addig nem lehet kizárni, hogy magyar áldozatai is vannak a szökőárnak.

Veszélyben a cunami árvái

A december 26-i dél-ázdiai szökőárban legalább 50 ezer kiskorú hunyt el, és több mint egymillió gyermek sebesült meg, vagy vesztette el családját. Srí Lankán például az áldozatok 40 százaléka kiskorú. Az Unicef attól tart, hogy az árvák gyermekkereskedők áldozataivá válnak. Carol Bellamy, az Unicef vezetője az indonéziai Jakartában hívta fel a figyelmet a katasztrófa által sújtott gyermekeket fenyegető veszélyekre.

A szervezet négy fő teendőt sorolt fel, amelyekkel segíthetik a "cumani generációt". Ezek: megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása; azonosításuk és lehetőség szerint családjukkal való újraegyesítésük; megvédésük attól, hogy kihasználják őket; és minél előbb újra biztosítani nekik, hogy iskolába járhassanak. Bellamy szerint több mint másfélmillió gyereket érintett a katasztrófa, és nem biztos, hogy a globális segélyakció keretein belül megfelelően foglalkoznának velük.

Nem sokkal korábban az indonéziai kormány megtiltotta, hogy a kiskorúak elhagyják Aceh tartományt, mivel az Unicef arra figyelmeztetett, hogy a gyerekkereskedők kihasználhatják a helyzetet. A tilalom egészen addig életben lesz, amíg a hatóságok nem kapnak tisztább képet a több tízezer családjuktól elszakadt gyermek helyzetéről.

A svéd rendőrség ugyanakkor már Thaiföldön vizsgálódik egy gyerekrablás miatt. Jelentések szerint ugyanis egy 12 éves svéd túlélőt a kórházból raboltak el a katasztrófát követő káoszban. A dél-indiai Anda Pradesh államban egy BBC-nek nyilatkozó gyermekvédő pedig olyan aggodalmakról számolt be, hogy a segélyközpontokból idegenek viszik el a gyerekeket.

Konferencia a segélyekről

Jakartában csütörtökön kezdődik az a konferencia, amelyen vezető politikusok és Kofi Annan ENSZ-főtitkár tárgyalnak majd a hatalmas segély- és mentőakció koordinálásáról, illetve egy szökőárelőrejelző-rendszer kiépítéséről.

A december 26-i katasztrófában kedd estig hivatalosan száznegyvenötezer ember vesztette életét, ám a halottak valós száma ennél jóval több lehet. A térségben még mindig folyik az áldozatok fölkutatása és azonosítása, jóllehet sokak földi maradványait valószínűleg már soha nem találják meg. A legtöbben Indonéziában (94 ezren), illetve Srí Lankán (31 ezren) hunytak el a cunami miatt. Thaiföldön 5246-ra nőtt a halálos áldozatok hivatalosan közölt száma, ezek fele külföldi.

Eközben szerdán újabb erős utórengés rázta meg a szökőár által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományt. A kormány szerint nagyobb anyagi károk nem keletkeztek, és a földmozgást ezúttal nem kísérte szökőár. Az utórengés a Richter-skálán 5,1-es erősségű volt, epicentruma 33 kilométerrel a tengerfenék alatt és a tartomány központjától, Banda Acehtól 66 kilométerre délnyugatra volt. A földmozgást állítólag a városban is érezni lehetett.

Három perces csend

Három perces csenddel emlékeznek szerdán, közép-európai idő szerint déli 12 órakor Dániát kivéve az Európai Unió valamennyi tagállamában, így Magyarországon is a dél-ázsiai földrengés és az azt követő szökőár áldozataira. Az EU január 1-én hivatalba lépett luxemburgi elnöksége egyik legelső intézkedéseként határozott a szerdai megemlékezésről.

Dánia arra hivatkozva húzta ki magát a közös megemlékezésből, hogy az országban vasárnap már két perces csenddel emlékeztek az áldozatokra. A kormány szóvivője szerint ez elegendő. A zászlókat ugyanakkor Dániában is félárbocra eresztették. Magyarországon szerdán délben - a három perces csenddel egy időben - katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament előtt. A lobogókat a kormány kérésére minden közhivatal előtt is félárbocra engedik.

A svédek 38 százalékát érintette a katasztrófa

Szerda hajnalban megérkeztek Stockholmba a szökőár svéd áldozatainak első koporsói. A svéd zászlóval borított hat koporsót egy Hercules szállító repülőgép vitte Svédországba. A  Stockholm-Arlanda repülőtéren rövid megemlékezést tartottak a hozzátartozók, illetve Károly Gusztáv király, Göran Persson miniszterelnök és Björn von Sydow parlamenti elnök.

Az eddigi adatok szerint a katasztrófában 52 svéd hunyt el, ám 1900 svéd állampolgárt eltűntként tartanak nyilván. Az európai országok közül Svédország és Németország szenvedte a legnagyobb veszteségeket a cunamiban.

Svédország lakosságának kereken 38 százaléka érintett közvetlenül vagy közvetve a katasztrófában. A Sifo közvélemény-kutató intézet kedd este ismertetett felmérése szerint 2,8 millió svéd állampolgárt hozzátartozóján, barátján vagy munkahelyi kollégáján keresztül személyesen is érintett a szökőár.

Thaiföldön titkos tömegsírokat ásnak

A thaiföldi hatóságok titokban hatalmas tömegsírokba temetik a szökőárban meghalt, azonosítatlan nyugati turisták tetemeit a The Times helyszíni beszámolója szerint. A brit napilap tudósítójának, aki látta a tömegsírokat és a műanyagzsákokba burkolt, markológépekkel a sírokba zúdított holttesteket, a Vöröskereszt helyi tisztviselői elmondták: azt az utasítást kapták, hogy 10 ezer tetem elföldelésére alkalmas méretű területet készítsenek elő.

 

A tudósító megjegyzi: ez a szám sokkal magasabb annál, mint ahányan a thai hatóságok szerint ebben az országban összesen meghaltak, ami kétségessé teszi, hogy valaha is ismert lesz-e az áldozatok tényleges száma. A brit újságíró által látott tömegsír egy buddhista szentély melletti kopár mezőn van, Phuket üdülőhelytől 130 kilométerre északra.

 

A beszámoló szerint a hatóságok még az eltűnt hozzátartozóik után kutató, kétségbeesett külföldieknek sem mondják meg, hogy százával temetik az azonosítatlan holttesteket a sebtében kiásott tömegsírokba. A The Times tudósítójának az egyik thai illetékes meg is mondta: nem kell, hogy "a családok idejöjjenek, mert csak felzaklatná őket a látvány ... mondja meg nekik, hogy nincs itt semmi néznivaló". Az újságíró szerint a munkacsoportok 20, egyenként több mint 130 méter hosszú gödröt ástak ki a szentély melletti mezőn.