Amerikai katonaorvosok és pszichiáterek segítséget nyújtottak az iraki és a guantanamói kínzásokhoz - állítja egy amerikai orvosi szaklap. A lap szerint a doktorok segítettek a rabok fizikai és szellemi állapotához szabni a kínzásokat. A Pentagon tagadja a vádakat, míg mások az ügy teljes kivizsgálását követelik.

Fotó: EPA

Az amerikai hadsereg orvosai megsértették a hadifoglyok kínzását tiltó Genfi Konvenciót azzal, hogy segítettek a titokszolgálat tisztjeiknek a vallatások kitervelésében, sőt, talán részt is vettek kínzásokban - állítja a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi szaklap.

A cikk szerint - amelyet a szerdai Washington Post idéz -, az orvosok segítettek az iraki Abu Graib börtönben és a kubai guantánamói amerikai támaszponton őrzött foglyok fizikai és szellemi állapotához szabni a kínzásokat. Az doktorok betekintést engedtek a vallatóknak a rabok orvosi lapjába, továbbá pszichiáterek működtek együtt a kínzások irányítóival, akik a foglyokat nem hagyták aludni, kenyéren és vízen tartották, vagy rendkívüli melegnek és hidegnek tették ki őket. A lap szerint az orvosoknak ezzel ellentétben éppen az lenne a kötelességük, hogy felfigyeljenek a túlkapásokra és jelentsék azt a parancsnokoknak.

A cikket Gregg Bloch, a georgetowni egyetem jogászprofesszora és Jonathan Marks londoni ügyvéd, az georgetowni egyetem bioetikai ösztöndíjasa írta, több mint két tucat katonával készített interjú, illetve az amerikai polgárjogi szövetségnek átadott dokumentumok alapján. A lapban már júliusban megjelent egy írás, amely felszólította az amerikai katonaorvosokat, hogy hozzanak nyilvánosságra minden, a kínzásokra vonatkozó bizonyítékot.

A Pentagon szerint a cikk pontatlan és félrevezető képet ad a katonai vezetők tevékenységéről. William Winkenwerder egészségügyi kérdésekben illetékes amerikai védelmi államtitkár-helyettes szerint az orvosok nem sértették meg a Genfi Konvenciót. Néhányan konzultánsként tevékenykedtek a titkosszolgálati tisztek mellett, de sosem cselekedtek etikátlanul - mondta, hozzátéve: nincsen bizonyíték arra, hogy orvosok bántalmaztak volna foglyokat, vagy akár részt vettek volna kínzásokban. Az államtitkár ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy az amerikai börtönökben lévők nem rendelkeznek abszolút személyiségi jogokkal orvosi lapjaikat illetően.

Amerikai egészségügyi körök azonban aggodalmuknak adnak hangot a cikk miatt. Arthur Caplan, a pennsylvaniai egyetem bioetikai központjának igazgatója szerint a lap "az orvosi hivatás erkölcsi őre", ezért komolyan kell venni. Leonard Rubinstein, az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő szervezet vezetője szintén átlátható, teljes körű vizsgálatot követelt.