Visszakapta tábornoki rangját Ion Pacepa

2005.01.06. 20:41

Visszakapta korábbi rangját Ion Pacepa, a román külföldi hírszerzés egykori vezetője - írta csütörtökön az Evimentul Zilei című lap. Pacepa személyes tanácsadója volt Ceausescunak, ám '78-ban elkobozták vagyonát, miután az Egyesült Államokban menedékjogot kapott.

A nagy példányszámú ellenzéki politikai napilap beszámolója szerint Gheorge Fulga a román külföldi hírszerzés (SIE) jelenlegi vezetője 2004 decemberében, Ion Iliescu román államfő mandátumának utolsó napjaiban visszaadta Ion Pacepának tábornoki rangját. A cikkben Mona Musca román kulturális miniszter egyetértett azzal, hogy Pacepa visszakapja azokat a festményeket, amelyeket Nyugatra történő szökését követően a kommunista rendszer lefoglalt.

Pacepa személyes tanácsadója is volt a később kivégzett kommunista diktátornak, Nicolae Ceausescunak. Egy hivatalos útja alkalmával, 1978 nyarán Nyugat-Németországban maradt, majd onnan az Egyesült Államokba szállították, ahol politikai menedékjogot kapott. Három héttel külföldre szökése után a Ceausescu-rendszer halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte.

Akkoriban Bukarestben olyan híresztelések kaptak lábra, hogy Pacepa amerikai kém volt, és Washingtonban feladta Románia és más szocialista országok titkos ügynökeit. Pacepa azóta is Amerikában rejtőzködik a helyi hatóságok segédletével.

A román legfelsőbb bíróság 1999-ben határozatban semmisítette meg a korábbi ítéletet és döntött a tábornok vagyonának visszaadásáról. Abban az időszakban még Emil Constantinescu volt az állam elnöke, és a Román Demokratikus Konvenció volt hatalmon. A bíróság döntésének végrehajtását azonban sokáig késleltette az Ion Ilisescu vezette államelnöki hivatal.