Húsz halottja van a bolognai vasúti szerencsétlenségnek

2005.01.07. 18:54

Csaknem húsz halottja és nyolcvan - köztük több súlyos - sebesültje van a Bologna mellett pénteken röviddel dél után történt vonatszerencsétlenségnek: egyes tv-csatornák húsz áldozatról tesznek említést, míg a hivatalos források 15 halott roncsokból való kiemeléséről számoltak be péntek este. A milánói magyar főkonzulátus péntek estig nem kapott értesítést arról, hogy magyar állampolgár is érintett lett volna az olaszországi vasúti szerencsétlenségben.

Az olasz államvasutak Verona-Bologna személyvonata egy tehervonatba rohant ismeretlen okokból Bolognina (Crevalcore) állomásnál - Bolognától 25 kilométerre északnyugatra - közép-európai idő szerint 13 óra előtt tíz perccel, a sűrű ködben, amikor alig 50 méter volt a látóvolság.

Több mint kétszáz tűzoltó dolgozik hosszú órák óta, hogy kiszabadítsa a roncsokban rekedteket - munkájukat nehezíti a sűrű köd, s az, hogy a daruk csak nehezen jutnak el a töltéshez -, s több tucatnyi mentőautó érkezett ki a helyszínre. A tragédia súlyosságát jellemzi, hogy több olasz miniszter is a helyszínre indult, akárcsak a katolikus egyház bolognai egyházmegyéjének érseke is.

Délután öt óráig 15 holttestet emeltek ki a tűzoltók roncsokból, de a mentőalakulatok szerint csaknem húsz halottja lehet a súlyos vasúti szerencsétlenségnek. Szemtanúk állítása szerint a személyvonat rohant bele a veszteglő teherszerelvénybe, de az egyelőre nem világos, hogy melyikük nem tartotta be a tilos jelzést s gördült az egy sínpáros Bologna-Verona vonalra. A két szerelvény masinisztái - négy ember - mind életüket vesztették a vonatbalesetben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK