Felkelők akadályozzák a segélyosztást Acehben

2005.01.07. 8:33

Indonéziai kormánykatonák beszámolói szerint lázadók támadnak rájuk, miközben segíteni próbálnak a december 26-i szökőár által sújtott helyieken Aceh tartományban. Az ellenségeskedő felek közti harc kiújulása komolyan akadályozhatja a segélyek eljuttatását a katasztrófa által leginkább érintett térségbe. Eközben már 160 ezer közelében jár a halálos áldozatok száma, de még mindig ezreket keresnek. Thaiföld cáfolta azokat az értesüléseket, hogy tömegsírokba temetik a külföldi áldozatokat.

Közel húszezerrel, 113 306-ra emelkedett a december 26-i földrengés és az azt követő szökőár indonéziai halálos áldozatainak a száma. Ezt pénteken közölte a jakartai kormány. Egy nappal korábban még 94 200 áldozatról tettek említést. Az eltűntek száma azonban továbbra is ezrekre rúg, így várhatóan tovább nő a halálos áldozatok száma. Az Indiai-óceán térségét és a régióban tizenkét országot sújtó katasztrófa halálos áldozatainak száma ezzel 160  ezerre emelkedett.

Eközben lázadók támadásairól érkeztek jelentések az ország leginkább sújtott területéről, Aceh tartományból. A segélyeket szállító és szétosztó kormánykatonák arról panaszkodtak, hogy a lázadók megtámadták őket, miközben a helyieken próbáltak segíteni. A harcoló felek között jelenleg tűzszünet van, ám most ez ingadozni látszik.

A kiújuló összecsapások komoly gondokat okozhatnak a segélyszervezeteknek. Ezek tagjai jelenleg ugyan teljesen szabadon mozoghatnak a térségben, ám ha a támadások folytatódnak, fennáll a veszélye, hogy az indonéz katonaság - amely komoly erőket állomásoztat Banda Acehben és környékén - korlátozza a szabad mozgást.

Srí Lankán ugyancsak fokozódik a feszültség a Tamil Tigrisek és a kormány között. Előbbiek ugyanis azzal vádolják a hatalmat, hogy nem képes megfelelő mennyiségű segélyt juttatni a szigetország tamilok ellenőrizte észak-nyugati részébe.

Tömegsírok helyett konténerek

Eközben a thaiföldi kormány cáfolta azokat a jelentéseket, melyek szerint tömegsírokba temetnék el a katasztrófa külföldi áldozatait. Mint a kormányszóvivő közölte, a külföldi áldozatot konténerekben helyezik el, és egyetlen áldozat holttestét sem temetik vagy égetik el a hozzátartozók beleegyezése nélkül.

Értesülések szerint a svéd külügyminisztérium utasította az ország thaiföldi nagykövetét, hogy kérjen hivatalos tájékoztatást az ügyben. Németország és Hollandia képviselői ugyancsak hasonló kéréssel fordultak a thaiföldi hatóságokhoz. A brit külügyminisztérium pedig felszólította a katasztrófa sújtotta országok kormányait: ne engedélyezzék egyetlen brit áldozat tömegsírokba történő eltemetését sem.

Srí Lankára érkezett Powell

Eközben Colin Powell amerikai külügyminiszter folytatta a szökőár által érintett országok felkeresését, Indonéziából Srí Lankára utazott pénteken. Ez már a harmadik állomása a távozó amerikai külügyminiszter térségbeli körútjának. Indonéziában részt vett a Jakartában tartott nemzetközi segélykonferencián, ahol bejelentette, hogy az akciók hatékonyságának javítása érdekében az USA növeli az Indonéziának nyújtott katonai segítséget. Ennek jegyében Washington részlegesen feloldja az Indonéziával szemben érvényesített fegyverszállítási embargót és alkatrészeket szállít a segélyek eljuttatásában kulcsszerepet játszó Hercules katonai szállító repülőgépekhez.

Ezzel egy időben a katasztrófa által leginkább sújtott Aceh tartományba érkezett Kofi Annan ENSZ-főtitkár. A főtitkár repülőgépe Banda Aceh tartományi székhelyen szállt le. Az előző napi jakartai csúcskonferencián Kofi Annan sürgette, hogy a felajánlott segélyösszegekből 977 millió dollárt különítsenek el mintegy 5 millió túlélő azonnali megsegítésére.

MTI/[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK