Videofelvételt mutatott be pénteken az Izrael déli részén levő, szupertitkos dimónai atomreaktorról a Tízes csatorna izraeli televízió. Korábban még soha ilyen felvétel nem került a nyilvánosság elé erről a létesítményről, amely feltevések szerint az ország atomfegyvergyártásának központja.

Atomprogramját illetően Izrael szándékosan bizonytalanságban tartja a világot, főleg arab ellenlábasait. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandó azokat a feltevéseket, amelyek szerint jelentős atomfegyverkészlete van.

A dimónai atomközpont egy munkatársa, Mordehai Vanunu számos titkot elárult 1986-ban a The Sunday Times brit lapnak, és néhány fényképfelvételt is kicsempészett. Az általa közölt adatokból arra következtettek külföldi szakemberek, hogy Izrael a világ hatodik legnagyobb atomhatalma, amely több száz nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Vanunut 18 év börtönbüntetésre ítélték hazájában, nemrégiben szabadult.

A Tízes csatorna tévéállomás nem árulta el, hogyan jutott a felvétel birtokába. A különben rendkívül szigorú katonai cenzor mindenesetre engedélyezte a 14 perces felvétel bemutatását, ami azt sejteti, hogy felsőbb jóváhagyással történt a forgatás.

A példátlan képsorok megjelenése a képernyőkön nagy érdeklődést keltett ugyan, de nem hozott semmilyen szenzációt, és nem oszlatott el semmilyen bizonytalanságot. Jól ápolt, szinte idilli kerteket, futballozó, pénzfelvevő automatánál sorban álló dolgozókat mutatott, s csak egyszer-egyszer sejlettek fel a háttérben a reaktor körvonalai. Közelkép a reaktorról vagy belső felvételek egyáltalán nem készültek. Interjúk sem voltak hallhatók a létesítmény vezetőivel, illetve dolgozóival.