A Fatah mozgalom jelöltje, Mahmúd Abbász fölényesen győzött a vasárnapi palesztin elnökválasztáson - a felmérések szerint. Abbász éjszaklai nyilatkozatában megköszönte a palesztinoknak, hogy rá szavaztak, és megígérte, hogy véget vet a palesztin nép szenvedésének.

"Köszönetet mondok a palesztin népnek demokratikus szelleméért és üdvözlöm a demokrácia e napja alkalmából" - közölte a palesztin politikus újságírók előtt Rámalláh kormányzati negyedéből, Mukatából távozva. Hozzátette: azon fog munkálkodni, hogy a véget vessen a palesztin nép szenvedéseinek.

A palesztin vezető győzelmét a novemberben elhunyt palesztin elnök, Jasszer Arafat emlékének ajánlotta. "Ezt a győzelmet Jasszer Arafat mártír vezető emlékémek, mártírjaink és sebesültjeink lelkének és a rácsok mögött ülő 11000 fogolynak ajánljuk" - jelentette ki több száz híve előtt Rámalláhban.

Legfőbb ellenfele, Musztafa Bargúti elismerte vereségét, ugyanakkor kijelentette, hogy a szavazás a palesztin demokrácia győzelmének tekinthető.

Mahmúd Abbász a Palesztin Politikai Kutató és Megfigyelő Központ által végzett exit poll eredményei szerint elsöprő győzelmet aratott a szavazatok 66,3 százalékával. A választáson a szavazásra jogosult 1,8 millió palesztin legkevesebb 66 százaléka vett részt - közölte a palesztin Központi Választási Bizottság. A hivatalos végeredményt a bizottság hétfőn teszi közzé Rámalláhban.

Tajíb Abderrahim, Abbász kampányfőnöke szerint a Fatah jelöltjének elsöprő győzelme a mozgalomnak a palesztin politikai színtéren betöltött domináns szerepéről és a választások bojkottjára felszólító Hamász radikális palesztin mozgalom valódi politikai súlyáról tanúskodik.

Musir al-Masri, a Hamász szóvivője Gázában azt közölte, hogy megvárják a végeredményt, mielőtt nyilatkoznának. A Dzsihád radikális palesztin mozgalom, amely szintén bojkottálta az elnökválasztást, hangsúlyozta, hogy ugyanúgy tárgyal majd Mahmúd Abbásszal, mint a néhai Jasszer Arafat elnökkel és az Izrael elleni harc folytatására szólított fel.