Vasárnapra az Észak-Európán végigsöprő vihar elérte a Baltikumot és Oroszországot. Lettország fele áram nélkül maradt, Riga egyik negyedéből ki kellett telepíteni a lakosokat. A Néva elöntheti Szentpétervár történelmi negyedét, Helsinkit ugyancsak árhullám fenyegeti. Nagy-Britanniában 30 éve nem tapasztaltak olyan özönvízszerű esőzéseket, mint a hétvégen. Az ítéletidőnek legalább tíz halálos áldozata van.

Észak-Európa keleti felét is elérte vasárnapra az ítéletidő. Az orkánszerű szél miatt több méterrel emelkedett meg a Balti-tenger vízszintje a térségben, több várost is elárasztással fenyegetve. Az Észak-Európán végig söprő hurrikán eddig tíz halálos áldozatot követelt, ezrek maradtak áram nélkül, számos repteret, hidat és utat pedig több órára le kellett lezárni - írja a BBC.

Oroszországban annyira felduzzadt a Néva vízszintje, hogy Szenpétervárnál közel két méterrel haladta meg a normális szintet vasárnapra virradó éjjel. Emiatt víz alá kerülhetnek az észak-orosz nagyváros partmenti részei, a világhírű múzeumairól és építészeti emlékeiről ismert történelmi negyed.

Az észt partok mentén vasárnap reggelre 260-280 centimétert emelkedett a vízszint, több tengerparti település jelentős része került víz alá. A Finn-öbölben a széllökések sebessége eléri az óránkénti 110 kilométert, közel tíz méter magas hullámokat keltve. Lettország területének a fele maradt áram nélkül a vasárnap éjszaka, a közel 150 kilométer per órás széllökések miatt. Sok településen nincs áram-, és vízszolgáltatás, akadozik a telefonkapcsolat. A tengerhez közeli Riga egyik negyedéből pedig elköltöztetik a lakosokat, mivel sok ház földszintjét elöntötte az ár.

A Finnország nyugati részén lévő Turkuban a tenger szintje vasárnapra 1,3 méterrel megemelkedett, és víz alá került a teherkikötő, valamint néhány lakóház. A fővárosban, Helsinkiben a másfél méteres vízszintemelkedés miatt árhullám fenyegeti a városközpont parti részeit, ahol az elnöki palota és több kormányzati épület is van.

Nagy-Britanniára szombaton az utóbbi 30 év legsúlyosabb, özönvízszerű esőzéssel kísért orkánja pusztított. Az ítéletidőben hárman meghaltak: a halálesetek az északnyugat-angliai Carlisle-ban történtek. Ketten eltűntek, egy embert elragadott a megáradt Aire-folyó Bradford közelében, egy másik pedig a skóciai Forres mellett tűnt el.

Az ítéletidő főleg Skóciát és Anglia északnyugati vidékeit, valamint Walest sújtotta. A szél kamionok tucatjait fordította fel, zátonyra sodort egy utasokkal teli komphajót, amelyet még vasárnap hajnalban sem tudtak elérni a mentőalakulatok. A víz teljesen elöntötte Carlisle-t, ahonnan 15 családot kellett helikopterrel kimenekíteni, a városban több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

Dániában két ember meghalt, amikor autójukra fa dőlt, két további embert pedig a szélvihar miatt leszakadt tetők temetettek maguk alá. Odense és Koppenhága térségében különösen sok fát csavart ki gyökerestől a szél. Az ország nyugati részén a több mint 150 kilométer/órás sebességet is elérték a viharos széllökések.

Forrás: EPA
Az angliai Blackpool tengerpartja

Svédországban három ember életét követelte a szélvihar, az ország északi és nyugati részén 300 ezer ember maradt áram nélkül. A szélsőséges időjárás miatt két atomerőművet leállítottak az országban. Dániát Svédországgal összekötő hídon is szünetelt a közlekedés.

Hollandiában egy 17 éves német fiatal sebesült meg a viharban. A fiatalember sárkányrepülővel Zeewolde közelében nyolc méter magasságból lezuhant, s hát- és lábsérülésekkel kórházba kellett szállítani.

A mentőszolgálatok is több veszélyes helyzetről számoltak be. "A mentőcsapat azon tagjai, akik kimentek az utakra mesélték, hogy a fák tekebábukhoz hasonlóan dőltek ki" - mondta a Svéd hírügynökségnek az egyik mentőszolgálat vezetője.

[origo]/MTI