Nagyszabású biztonsági gyakorlatot tartottak vasárnap a dél-franciaországi Nizza repülőterén, miután mérgező gázzal elkövetett támadásról szóló fenyegetés érkezett egy titokzatos globalizációellenes szervezettől - közölték a helyi hatóságok.

A nukleáris, vegyi és biológiai támadás elleni gyakorlatban 350 fő vett részt: katonai és polgári biztonsági szervek tagjai, hordozható elsősegélynyújtó felszerelésekkel ellátva. Az utasok csomagjait fokozott ellenőrzésnek vetették alá, a légi forgalom mindeközben zavartalanul zajlott.

A hatóságok közlése szerint egy tervbe vett, ám "előrehozott" gyakorlatról volt szó, amelynek megrendezését egy levélben érkezett fenyegetés indokolta. A német nyelven, a mindeddig ismeretlen Globalizációellenes Felszabadító Front nevében íródott levél pénteken érkezett. Az üzenet küldői azzal fenyegettek, hogy - a második világháborús náci haláltáborokban használt - Cyklon-B gázt engednek a várócsarnok légterébe, ha vasárnap reggel 9 és dél között nem szüneteltetik a felszállásokat a repülőtéren. A csoport állítása szerint "az embereknek és a természetnek a globalizáció különböző formái révén történő kizsákmányolása" ellen küzd.

A régió prefektusa, Pierre Breuil sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a támadás nem valószínű, ám a levelet mégsem lehet csupán rosszízű tréfának tekinteni. Mint mondta: "komoly fenyegetésről" van szó, a levél írói "ismerik az anyagot, amiről beszélnek". Biztonsági szakemberek ötfokozatú skálán 2-es szintűre értékelték a veszélyt.