Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke nem jelenti fel Joachim Meisner kölni bíborost, miután a katolikus főpap sajnálkozásának adott hangot közelmúltban vont párhuzamai miatt. Meisner vízkereszt napján a kölni dómban a terhességmegszakításokat ugyanolyan bűncselekményeknek nevezte, mint amilyenek a Jézus születése idején elrendelt betlehemi gyermekgyilkosságok, vagy a Hitler és Sztálin idején elkövetett tömeggyilkosságok voltak.

Spiegel szerint Meisner beszennyezte a holokauszt több millió áldozatának emlékét. Mindazonáltal a Mannheimer Morgen című lapban hétfőn megjelenő interjújában azt mondta, hogy tudomásul veszi Meisner sajnálkozását, s az eset nem terheli meg a németországi zsidók és a katolikus egyház viszonyát. Spiegel csodálkozásának adott hangot, hogy a zöldeken és a liberális FDP észak-rajna-vesztfáliai szervezetén kívül mások nem bírálták nyilvánosan Meisner kijelentését.

Meisner azt mondta, hogy nem vont volna ilyen párhuzamokat, ha sejti: utalása Hitlerre, úgymond, félreértésekre ad okot. A bíboros beszédének írásos változatából kihúzták az inkriminált részt, a beszédet a vitatott mondat nélkül terjesztik.

A bíboros megállapításának védelmezői is akadtak. Martin Hohmann parlamenti képviselő, akit 2003 őszén mondott, egyesek szerint antiszemita utalásokat tartalmazó beszéde miatt kizártak a Kereszténydemokrata Unióból (CDU) és a párt frakciójából, kijelentette: "Évente világszerte 60 millió meg nem született élet esik a terhességmegszakítás áldozatául, ez a szám messze felülmúlja a történelmi tömeggyilkosok, Hitler és Sztálin áldozatainak számát."