Az iraki foglyok kínzásával vádolt Charles Graner védőügyvéde szerint semmi kivetnivaló nincs az emberi gúlákban, nem számít kínzásnak, hiszen ilyen mutatványt ünnepélyeken is lehet látni. Az Abu Graib-i börtönben készített, a fogva tartottak kínzásáról készült képeken a meztelen iraki foglyok voltak látható, akiket különböző embertelen és megalázó cselekedetre kényszerítettek. A kirobbant botrány nyomán több amerikai katona került bíróság elé.

Az ügyvéd, Guy Womack hétfőn a texasi Fort Hoodban zajló tárgyaláson elhangzott nyitó védőbeszédében minden kínzással kapcsolatos vádat a leghatározottabban visszautasított, és leszögezte, hogy a vádlott pusztán parancsot hajtott végre. A Graner ártatlanak vallotta magát. A 36 éves tartalékos katonai rendőr egyike azoknak a vádlottnak, akik amerikai földön vonnak felelősségre a terhükre rótt cselekedetekért, a Bagdad melletti Abu Graib börtönben iraki foglyok bántalmazására szőtt összeesküvésért, testi sértésért, kegyetlenkedésért, kötelességszegésért, a igazságszolgáltatás akadályoztatásáért. A meztelen és fejükön gyakran csuklyát viselő iraki foglyok megalázásáról készült és áprilisban az egész világot bejáró digitális fotók egyik jellegzetes alakja a mosolygó Graner, akit akár 17 évi börtönre is elítélhetnek, ha valamennyi vádpontban bűnösek találják. A meztelen iraki foglyok emberi gúlájáról készült egyik képen Graner együtt látható a nála is jobban elhíresült Lynndie England tartalékossal. Az ugyancsak katonai bíróság elé állított tartalékos katona nő egy másik képen meztelen iraki foglyot tart pórázon. England októberben fiút szült Granertől.

Michael Holley, az ügyész előzőleg sok fotót mutatott be vádbeszédének illusztrálására. Egyebek között azzal vádolta Granert, hogy addig ütlegelt botjával egy foglyot, amíg az könyörögni kezdett, hogy inkább ölje meg. A védelmet ellátó Guy Womack nem talált kivetnivalót a foglyok lemeztelenítésében, az emberi gúlákban, vagy a pórázban, mivel - mint hangoztatta - a képeken látható módszerek arra szolgáltak, hogy a foglyokat kordában tartsák. A pórázt például sok szülő is alkalmazza, hogy vigyázzon gyerekére, amit szerinte bevásárló központokban vagy repülőtereken mindenki láthatott már. Leszögezte, hogy Graner csak parancsot teljesített, amiért dicséretet is kapott feletteseitől. A katonák azért fotózták egymást, mivel semmi olyat nem tettek, amiről úgy gondolták, hogy helytelen.

Charles Graner őrvezetőn kívül tárgyalására vár még három vádlott, Lynndie England közkatona, Javal Davies őrmester és Sabrina Harman tizedes is.

A per várhatóan egy hétig fog tartani.