Egy lelőtt kamasz miatt tüntetnek az albánok

2005.01.10. 17:38

Több ezren tüntettek hétfőn az albánok lakta dél-szerbiai Presevóban amiatt, hogy a szerb határőrök lelőttek egy albán kamaszt, aki határsértést követett el. Később kiderült: a fiú rendszeresen közlekedett a zöldhatáron át, mert a határ túloldalán lakó édesanyját látogatta. A többségében albánok lakta Presevóban - ahol négy éve albán felkelés tört ki - a helyzet igen feszültté vált, helyi vezetők a szerb csapatok kivonását követelik a területről. A szerb hatóságok szerint a határőrök szakszerűen jártak el.

Presevo központi terén mintegy ötezren tiltakoztak Dasim Hajrulahu halála miatt. Az albán fiút a szerb határőrök lőtték le, amikor határsértésen kapták. A tiltakozók követelték a hadsereg és a csendőrség kivonását a térségből, illetve azt tudakolták magasba emelt plakátjaikon, hogy a kamasz halála "forró tavaszt vetít-e előre". A belgrádi állami rádió szerint a tüntetés incidensek nélkül ért véget.

A 16 éves albán fiút pénteken lőtték le szerb határőrök a macedóniai határnál. A kamasz  illegálisan kelt át Macedóniába, s egy órával később tért onnan vissza. A fiú az őrhelyről leadott figyelmeztető lövésekre sem állt meg, ezután tüzet nyitottak rá, s egy fáról visszapattanó golyó átütötte nyaki ütőerét.

A szerb hatóságok szerint a határőrök szakszerűen reagáltak, a helyi albánok viszont azt állítják, hogy egyszerűen meggyilkolták a fiút, aki korábban már számtalanszor megtette ezt az utat, hogy meglátogassa a határ túloldalán élő édesanyját.

A gyerek halála fokozta a feszültséget a Presevo-völgynek nevezett régióban, amely négy évvel ezelőtt albán szélsőségesek lázadásának volt a színhelye. Emiatt hétfőn Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter, illetve Nebojsa Covic, Belgrád koszovói megbízottja is a térségbe látogatott.

A tüntetés előtt rendkívüli ülést tartott a presevói önkormányzat, amely nyilatkozatban követelte a hadsereg és a rendőri elitalakulat, a csendőrség kivonását a térségből, s helyettük nemzetközi erők kivezénylését Presevo környékére. Prvoslav Davinic védelmi miniszter alig két hete jelentette be, hogy növelik a hadsereg létszámát Dél-Szerbiában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK