Két halott 12 eltűnt a kaliforniai sárlavinában

2005.01.11. 8:10

Hatalmas sárfolyam zúdult le hétfőn Dél-Kaliforniában egy part menti kis településre. A földcsuszamlás következtében ketten életüket vesztették, 12 személy eltűnt, legalább tízen pedig megsérültek.

Egy egész domboldal zúdult rá a Los Angelestől 113 kilométerre északnyugatra fekvő La Conchita házaira a napok óta tartó esőzések követeztében. A település húsz házából tizenöt elpusztult. Több ház egymásra torlódott, majd tíz méter magas sár, és kőtörmelék temette be őket. A hatóságok attól tartanak, hogy ismét megindulhat a 150 méterrel a házak fölé magasodó hegyoldal. A mentési munkálatokban száz tűzoltó vett részt, eddig három embert sikerül kimenteni a romok alól. A hatóságok 200 lakost telepítettek ki a környékről. A környéken már 1995-ben is volt földcsuszamlás.

Dél-Kaliforniában hetek óta egymást követik a viharok. A péntek óta ismét szakadó eső utakat mosott el, sok helyütt bezárták az iskolákat, és akadozik a vasúti közlekedés is. Az ítéletidőben legalább tízen meghaltak. Egy kétéves kislány akkor vesztette életét, amikor a mentőosztag helikopterrel kiemelte őt és édesanyját az árvízből, amelyben autójukkal elakadtak. A kislány kicsúszott anyja kezei közül, holttestét órákkal később találták meg.

Kalifornia hegyes vidékein rekord mennyiségű, 51 centiméternyi csapadék hullott. A Sierra Nevadában a hét végén leesett hó miatt leállt a hegyláncon át vezető közúti közlekedés, a nevadai Reno repülőtere pedig ideiglenesen nem fogad járatokat.