Majdnem tízmilliárd dollár kormányzati és magánadományt gyűjtöttek össze a világ országai a dél-ázsiai természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére kedd estig. Az ENSZ ugyanakkor a segélyfolyósítás felgyorsítására kérte az adakozókat. A szökőár áldozatai javára történő példátlan, világméretű mozgósításban az állami segélyek több mint hat, a magánadományok négy milliárd dollárt értek el.

A segélyezés egyik leglátványosabb eseménye hétfőn történt, amikor az ausztráliai Melbourne-ben krikettmeccset szerveztek Ázsia és a világ többi része között, amit 122 országban közvetítettek: ez 11,15 millió amerikai dollárt "jövedelmezett".

Annak a 35 000 indonéziai gyermeknek a sorsa, akik árvaságra jutottak, vagy el lettek szakítva szüleiktől, és akiket az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint az emberkereskedők tevékenysége fenyeget, ugyancsak sajátos kezdeményezéseket indított el. Macsimura Nobutaka japán külügyminiszter például árvaház létesítését helyezte kilátásba.

Moszkvában, Párizsban, Madridban és Ottawában a mobil kórházakra, katonai szállító repülőgépekre és a hosszú távú újjáépítésre vonatkozó kiegészítő segélyekről szóló bejelentések megsokszorozódtak e hét elején.

Kanada ötszörösére, 345,5 millió amerikai dollárra emelte felajánlását, belépve ezzel a legtöbbet adakozó országok körébe: Ausztrália eddig 760 millió, Németország 680 millió, Japán 500 millió dollárt ígért. Franciaország háromszorosára, mintegy 300 millió dollárra, Hollandia majdnem nyolcszorosára, szintén 300 millió dollárra emelte adományát. Németországban a magánadományok összege felülmúlja a 350 millió dollárt.

Az ENSZ ugyanakkor az ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére szánt összegek folyósításának felgyorsítására kérte a nemzetközi közösséget az adományozó országok részvételével kedden rendezett genfi konferencián. Jan Egeland, az ENSZ segélyprogramjainak koordinátora közölte: a világszervezethez beérkezett mintegy hárommilliárd dollár felajánlásnak mindössze egytizede, 300 millió dollár valósult meg.

A civil szervezetek szerint néhány ország csak közvéleménye nyomására akarja megmutatni, hogy tesz valamit a szökőár áldozatainak érdekében. Ezekből az országokból "mindenféle koordináció nélkül" érkeznek a segélyek - jelentette ki a 85 társadalmi szervezetet tömörítő Önkéntes Szervezetek Nemzetközi Tanácsának koordinátora, Ed Schenkenberg kedden Genfben.