Cáfolta a hágai vádemelést koszovó kormányfője

2005.01.12. 19:19

Cáfolja a koszovói miniszterelnök, hogy Hágában vádat emeltek violna ellene. Ennek ellenére mind Belgrádban, mind pedig a Nemzetközi Válságcsoportnál (ICG) úgy tudják, hogy már készül a vádirat Ramus Haradinaj ellen. Az ICG szerint a Haradinaj elleni elfogatóparancs tovább fokozza majd az amúgy is feszült hangulatot Koszovóban. A szervezet szerint csak az csitítaná le az albánokat, ha Haradinaj önként adná fel magát.

Ramus Haradinaj koszovói kormányfő meggyőződéssel állítja, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) nem emelt ellene vádat, noha Belgrádban és a Nemzetközi Válságcsoportnál (ICG) is úgy tudják, hogy a vádirat már elkészült.

Haradinaj az Amerikai Hangja rádiónak szerdán nyilatkozva közölte, hogy utoljára decemberben lépett kapcsolatba az NT-vel, amikor Pristinában kihallgatták a törvényszék nyomozói. "Azóta nem kaptam semmilyen információt, és mélységesen meg vagyok győződve arról, hogy ellenem nem emeltek vádat" - mondta Haradinaj, akinek nyilatkozatát a belgrádi média idézte.

Ugyanakkor James Lyon, az ICG regionális igazgatója szerdán a belgrádi B92 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy "január folyamán valószínűleg nyilvánosságra hozzák Haradinaj vádiratát, s emiatt fokozódni fog a feszültség Koszovóban". Lyon szerint Haradinaj önként feladja magát, önmérsékletre fogja szólítani a koszovói albánokat, de nem biztos, hogy a nép hallgatni fog rá.

Radoslav Stojanovic, a szerbia-montenegrói külügyminisztérium jogi osztályának vezetője ugyancsak úgy nyilatkozott minapi lapinterjújában, hogy már elkészült Haradinaj vádirata. Stojanovic már december közepén úgy hallotta Hágában, hogy a vádemelés többé-kevésbé eldöntött dolog, s már a NATO-tanács is tárgyalt az esetleges következményekről.

Az 1998-99-es koszovói válság idején Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű gerillaszervezet egyik parancsnoka volt. Tavaly december 3-án választották meg kormányfővé, egy hónappal korábban hágai nyomozók hallgatták ki, gerillamúltját firtatták. Belgrádban terroristának és háborús bűnösnek tartják Haradinajt,  a szerb hatóságok több mint száz bűnvádi feljelentést tettek ellene, és állítólagos bűneit taglaló irathalmazt évekkel ezelőtt átadták Hágának.

A hágai törvényszéknek a tavalyi év végéig kellett vádat emelnie az összes feltételezett háborús bűnös ellen. Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős szerbia-montenegrói kormánytanács elnöke szerint  hat új vádiratot készült el, amelyeket még a hét folyamán közzéteszik. Ljajic úgy tudja, hogy az egyik vádirat koszovói albán személyre vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK