Bírósági idézést kapott Sirin Ebadi, Nobel-békedíjas iráni ügyvédnő. Ha nem jelenik meg, őrizetbe veszik. Ebadi több neves iráni ellenzékit védett az ellenük folyó perekben. Az iráni iszlám forradalmi bíróság nem közölte, mivel vádolja Ebadit.

Beidézte a 2003-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebadi ügyvédnőt, az emberi jogok harcosát az iráni iszlám forradalmi bíróság, ellenszegülés esetén pedig őrizetbe vételre számíthat - közölte csütörtökön Teheránban maga Ebadi. Az ügyvédet, aki korábban neves ellenzéki személyiségek védelmével ingerelte fel az iszlám köztársaság keményvonalasait, nem tájékoztatták az ellene felmerült vádakról.

"Beidéztek a forradalmi bíróságra, és megemlítették, hogy ha három napon belül nem teszek eleget a felszólításnak, őrizetbe vesznek" - mondta Ebadi. "A levélben nem írták meg, miért idéznek be, és elképzelésem sincs róla, miről lehet szó." Mint közölte, ügyvédként tökéletesen tisztában van tevékenysége korlátaival, ennélfogva semmi törvénybe ütközőt nem követett el.

Azt még nem döntötte el, hogy megjelenik-e a bíróságon. Egyik közeli munkatársa előzőleg úgy nyilatkozott, Ebadi azt tervezi, hogy szombaton eleget tesz az idézésnek.

Az 1979-es iszlám forradalom után nem sokkal megalakult iszlám forradalmi bíróság a nemzetbiztonságot érintő bűncselekményeket tárgyal, és a múltban számos szókimondó másként gondolkodót vetett börtönbe.

Az 57 éves Ebadi volt az első muzulmán nő és az első iráni, aki Nobel-békedíjat kapott az iszlám köztársaságban élő nők és gyermekek jogainak előmozdításáért. A kitüntetés elnyerése előtt és után Ebadi több halálos fenyegetést kapott vallási fanatikusoktól, akik az iráni iszlám értékrend aláaknázására törő Nyugat ügynökét látják benne.