A szökőár miatt elárvult vagy hajléktalanná lett gyerekeket toboroz a Srí Lankán harcoló gerillahadsereg, a Tamil Tigrisek (LTTE) az UNICEF szerint. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint a gerillák a szökőár miatt hajléktalanná lett emberek táboraiban szedik össze a gyerekeket. Az UNICEF eddig három esetről szerzett tudomást. A világszervezet szerint a Tamil Tigrisek körülbelül 1300 gyerekkatonát tartanak fegyverben. A gerillahadsereg számára teljesen bevett dolognak számít a gyerekek felfegyverzése és harcba küldése.

A szökőárban elárvult gyerekeket toboroz a Tamil Tigrisek gerillahadsereg Srí Lankán. A szigetország északi területeit ellenőrző gerillák azokból a táborokból sorozzák be a gyerekeket, ahol azok húzták meg magukat, akik elvesztették a lakásukat a pusztító szökőárban

Az UNICEF eddig három esetről szerzett tudomást, mindhárom esetben lányokat vittek el a gerillák a táborokból. "Elegendő bizonyítékunk van arról, hogy az eltűnt gyerekek most az LTTE-vel vannak" - nyilatkozta csütörtökön reggel Ted Chaiban, az UNICEF Srí Lanka-i vezetője a BBC News-nak.

A szervezet szerint a gerillák egy kislányt a Batticaloa menekülttáborból, kettőt pedig az Amparai táborból vittek el. Utóbbiak állítólag csütörtökön délutánra visszakerültek rokonaikhoz a táborba.

Az UNICEF ismételten felszólította a gerillahadsereget, hogy hagyjon fel a gyerekek toborzásával. A szervezet szerint jóval több energiát és forrást fordíthatnának a szökőárban elárvult gyerekek megsegítésére, ha közben nem kellene fél szemüket folyamatosan a Tamil Tigriseken tartani, hogy éppen hol kezdik el a gyerekek erőszakos besorozását hadseregükbe.

Az LTTE egyelőre nem reagált az UNICEF felhívására. A Srí Lankán 1976 óta dúló polgárháborúban a Tamil Tigrisek általános gyakorlattá tették a gyerekek besorozását és harcba küldését. A gyerekkatonákat vagy árvák közül toborozzák, vagy családjaiktól rabolják el. A gerillahadsereg jelenleg mintegy 1300 gyerekkatonát tart fegyverben.

A kormány és a tamilok között 2003-ban jött létre tűzszünet, norvég közvetítésre. A viszony azonban továbbra is feszült: a szökőár után a Tamil Tigrisek azzal vádolta meg a kormányt, hogy kisajátítja a Srí Lankára irányuló segély nagy részét.