Az utóbbi évek legsúlyosabb botránya fenyegeti a brit uralkodóházat, miután a legnagyobb brit tömeglap, a The Sun csütörtöki számának első oldalán II. Erzsébet királynő unokáját, Harry herceget náci egyenruhában mutató fotó jelent meg. A herceg máris elnézést kért a történtekért, az első nyilatkozatok szerint azonban ez már nem lesz elégséges a botrány elkerülésére.

Harry, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki apja és bátyja, Vilmos után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben, a The Sun csütörtöki első kiadásának fotóján a hitleri német hadsereg hírhedt sivatagi hadtestének, a Rommel vezényelte Afrika Korpsnak az ingére emlékeztető felsőruházatban, virító horogkeresztes karszalaggal látható. Az újság a kép fölé hatalmas betűkkel a "Harry the Nazi" (Harry, a náci) főcímet szedte.

A naponta 11 millió brit által olvasott bulvárlap beszámolója szerint a kép a hét végén, a 20 éves herceg baráti társaságában, egy születésnapi parti alkalmából rendezett jelmezbálon készült. A képen a herceg cigarettával és itallal a kezében látható.

A The Sun szerint a rendezvényen, amelyen a kép készült, Vilmos, a trónörökös elsőszülött fia is jelen volt. A lap belső oldalain folytatódó cikk - az auschwitzi haláltábor felszabadulásának közelgő 60. évfordulójára, illetve a nácik ifjúsági szervezetére, a Hitlerjugendre utalva - felteszi a kérdést: "a holokausztról készülünk megemlékezni, és erre Harry minek öltözik? Hitler Youth-nak" (ez a Hitlerjugend angol fordítása).

A herceg nevében a Clarence House, Károly trónörökös hivatalos londoni rezidenciája csütörtök hajnalban nyilatkozatot adott ki, amelyben Harry elnézést kér "mindazoktól, akiket a kép sérthet". Hozzátette: elismeri, hogy a jelmez kiválasztása "szerencsétlen volt".

A 350 ezres brit zsidóság fő képviseleti szervezete, a Board of Deputies of British Jews nyilatkozatban fejezte ki elégedettségét afelett, hogy a herceg azonnal elnézését kért, a testület ugyanakkor ízléstelennek nevezte a történteket, különösen a holokauszt január 27-én esedékes emléknapja közeledtével, amelynek megemlékezésein "a brit királyi család vezető szerepet fog játszani".

A brit zsidó képviseleti szervezet ezzel arra utalt, hogy a királynő a tervek szerint több megemlékezésen is részt vesz, legifjabb gyermeke, a 40 éves Eduárd, Wessex earlje pedig a királyi ház képviseletében személyesen lesz jelen az auschwitzi emlékező rendezvényen. (A királynő negyedik gyermeke az egyetlen a testvérek között, aki nem bír királyi hercegi ranggal; az earl sajátos angol nemesi cím, a hercegi és a grófi rang között helyezkedik el).

A csütörtök hajnali első politikusi és szakértői nyilatkozatok szerint Harrynek a történtek után - a bocsánatkérés ellenére - nincs helye a brit hadseregben. A herceg tavaly tett sikeres felvételi vizsgát az első számú brit katonai akadémián, Sandhurstben; tanulmányait májusban kezdené el.