Félmillió dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték csütörtökön Mark Thatchert, Margaret Thatcher volt brit kormányfő fiát Dél-Afrikában. A férfit egy Egyenlítői-Guineában megkísérelt államcsíny miatt vonták felelősségre. Mark Thatcher bűnösnek vallotta magát a puccs akaratlan pénzelésében, így elkerülte, hogy börtönbe ültessék.

Bűnösnek vallotta magát az olajban gazdag Egyenlítői-Guineában megkísérelt államcsíny akaratlan finanszírozásában Sir Mark Tatcher, a volt brit miniszterelnök fia, akit pénzbírságra és felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön a fokvárosi felső bíróságon.

A vádalku keretében született vallomás után Mark Thatchert 3 millió rand (506 ezer dollár) pénzbírság megfizetésére kötelezték, ugyanakkor elhagyhatja Dél-Afrikát, és csatlakozhat csaknem öt hónapja nem látott családjához az Egyesült Államokban. Amennyiben azonban nem fizeti meg a büntetést, öt év szabadságvesztésre számíthat, megtetézve a négyéves, öt évre felfüggesztett börtönbüntetéssel - közölte Abe Motala bíró a fokvárosi bíróságon.

A vádalku értelmében Margaret Thatcher fia hozzájárult, hogy segíteni fog a dél-afrikai hatóságoknak a kudarcba fulladt tavaly márciusi egyenlítői-guineai puccs szálainak felgöngyölítésében. Sir Thatcher elismerte, hogy kibérelt egy katonai helikoptert, amelyet az államcsínyhez felfogadott zsoldosok használtak, de azt állította: abban a hitben élt, hogy a légi járművet mentőhelikopterként fogják használni.

A vádlott és ügyvédei a rövid meghallgatás előtt nem nyilatkoztak a bíróság épülete előtt összegyűlt újságíróknak, Thatcher utána csak annyit mondott: nincs az a pénz, amit meg ne adna, hogy ismét családja körében lehessen.

A volt brit kormányfő fiát, aki 1995 óta élt Dél-Afrikában, augusztus 25-én vették őrizetbe fokvárosi otthonában, és az ország zsoldosokkal szemben hozott törvényének megsértésével vádolták meg, mondván: hozzájárult az államcsínykísérlet pénzeléséhez.

Mark Thatcher kiadatását kérte Egyenlítői-Guinea is, ahol 19 másik vádlottat már bíróság elé állítottak a Teodoro Obiang Nguema elnök hatalmának megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával. A vádlottak közül 11 külföldit novemberben 14 és 34 év közötti börtönre ítéltek a puccskísérletben játszott szerepük miatt, két helyi lakos pedig 16 hónapos szabadságvesztést kapott az Afrika harmadik legnagyobb olajkitermelőjének számító országban.

Zimbabwéban a brit egyik volt tisztjét, Thatcher közeli barátját, Simon Mannt hét év börtönre ítélték szeptemberben fegyver, és további 65 feltételezett zsoldost - mind dél-afrikai állampolgárok - 12 hónapos szabadságvesztéssel sújtottak az elvetélt államcsínnyel kapcsolatban.

Egyenlítői-Guinea szerint a tavaly márciusi puccskísérletben Thatcher és más külföldi, főként brit pénzemberek, helyi ellenzéki személyiségek, számos zsoldos és hat örmény pilóta vettek részt. Az egykori brit kormányfő fia mindvégig kitartott amellett az állítása mellett, hogy nem volt részese az összeesküvésnek.

A dél-afrikai felső bíróság az ítélet mellett elrendelte, hogy Thatcher eskü alatt válaszoljon az Egyenlítői-Guinea által előterjesztett kérdésekre, novemberre kitűzött meghallgatását azonban február 18-ig elhalasztották, hogy védői meg tudják fellebbezni a döntést. A brit sajtó úgy tudja, hogy a dél-afrikai hatóságok ellenzik a vádlott kiadását, mert a másik afrikai országban érvényben van a halálbüntetés, és a két állam között egyébként sincs kiadatási egyezmény.