Százhatvanháromezer fölé emelkedett a december 26-i, dél-ázsiai szökőár halálos áldozatainak száma. Indonéziában még minidig kerülnek elő holttestek. A legsúlyosabb pusztítást elszenvedett Aceh tartomány szakadár gerillái fegyverszünetet ajánlottak az indonéz kormánynak, hogy mérsékeljék a tartomány lakóinak szenvedését. Eközben megkezdte működését a francia hadsereg Indonéziát segítő központja, amelynek munkáját egy helikopterhordozó hajó segíti majd. A katasztrófa kapcsán Kofi Annan ENSZ főtitkár az üvegházhatás miatt megemelkedő tengerek veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Százhatvanháromezer fölé emelkedett a december 26-i földrengés és szökőár áldozatainak a száma a csütörtök esti összesítés szerint, mivel Indonéziában még mindig több ezer halottat találnak naponta.

Az indonéz kormány által közölt hivatalos adat csütörtökön 3700 fővel nőtt, és meghaladta a 110 ezret. A szociális ügyek minisztériuma 703 ezerre emelte a katasztrófa miatt hajléktalanná vált emberek számát. Az eltűntek listáján még mindig több mint 12 ezren szerepelnek, de az adatok egyike sem végleges.

Aceh tartományban, ahol a közlekedési gondok is nehezítik a munkálatokat, csütörtökig 75 ezer embert temettek el, de az újabb és újabb holttestek előkerülése miatt alig csökken a temetetlen holtak száma.

Az Aceh elszakadásáért küzdő fegyveresek csütörtökön fegyverszünetre szólították fel a kormányt. A gerillák egy nappal az után jelentették be a tűzszünetet, hogy az indonéz kormány bejelentette a segélymunkások biztonsága érdekében korlátozza szabad mozgásukat Aceh tartományban. A Szabad Aceh Mozgalom (GAM) tagadja, hogy megtámadta volna a nemzetközi segítőket.

Renaud Vignal, Franciaország indonéziai nagykövete csütörtökön bejelentette, hogy péntektől kezdi meg helyszíni tevékenységét a francia hadsereg Indonéziát segítő segélyközpontja. A központ működését két hadihajó és 11 helikopter segíti majd.

A nagykövet elmondta, hogy a Jeanne d'Arc helikopterhordozó Meulaboh város előtt, a nyílt tengeren tartózkodik majd és biztosítja a térségbeli munkálatok hátterét. A városban, ahol az 56 ezer lakosból 28 ezer életét vesztette, kedd óta működik már egy francia kórház. Csütörtök délután meg érkezett az Acehhel szomszédos tartomány fővárosába, Medanba négy Puma típusú helikopter, amelyet hétfőn indítottak útnak Franciaországból. Egyikük már meg is kezdte a humanitárius bevetéseket.

India csütörtökön szintén felfelé módosította a halálos áldozatok számát: a távoli Andamán- és Nikobár-szigeteken 345 újabb holttestről adtak jelentést, s ezzel az összesített indiai adat 10672-re nőtt, miközben 5711 ember sorsáról nem tudnak.

Közelgő természeti katasztrófákra figyelmeztető, az egész világot átfogó riasztórendszer kiépítését javasolta csütörtökön Kofi Annan ENSZ főtitkár, s egyben szorgalmazta, hogy a világ országai határozott intézkedésekkel válaszoljanak a klimatikus viszonyok változására.

A világszervezet vezetője Mauritius fővárosában, Port Louisban szólalt fel, azon a tanácskozáson, amelyet a 45 ENSZ-tagországot tömörítő, fejlődő szigetországok csoportja (SIDS) tartott a fenntartható fejlődés lehetőségének megteremtéséről.

Annan kijelentette: nem nehéz elképzelni, hogy milyen hatással lehet a tenger szintjének növekedése, amely a tudósok szerint bolygónk felmelegedésének következménye. "Ki meri azt mondani, hogy elegendő az, amit teszünk" - tette fel a kérdést végezetül.

Az úgynevezett üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását célzó kiotói jegyzőkönyvben az ipari államok azt vállalták, hogy 1990-hez képest 2012-ig 5,2 százalékkal csökkentik a széndioxid és más, mérgező, illetve az ózonréteget pusztító gázok kibocsátását. A megállapodáshoz az Egyesült Államokon kívül Kína és India sem csatlakozott.

MTI/[origo]