A szokatlanul enyhe tél gondokat okoz Velencének, az észak-olaszországi lagúnavárosnak, mert a száraz időjárás miatt vészesen apad a csatornák vízszintje, és már csak a leghíresebb és legnagyobb, a Canale Grande hajózható, azaz csak ezen közlekednek a gondolák. Ennek az a következménye, hogy a turisták elmaradnak, és emiatt Velence egyre inkább kísértetvárosra kezd emlékeztetni - írják a helyi lapok.

A jelenség oka, az hogy a jó idő egybeesik a Nap, a Hold és a Föld együttállásával - vélte egy árapályügyi szakember. Az újhold miatt a héten a városi vízszint 80 centiméterrel a tengerszint alá csökkent. Ilyen már több mint egy évtizede nem fordult elő Velencében. A vízszint csökkenésének eddigi rekordját egyébként 1934-ben jegyezték fel: akkor 121 centiméterrel volt alacsonyabb a várost behálózó csatornarendszer vize, mint a tengeré.

A város illetékesei azonban győzködik a külföldieket, hogy a vízszint hamarosan emelkedni kezd, és Velence rövidesen visszanyeri "csatornasármját", a romantikus gondolázások lehetősége ismét az odalátogatók korlátlan rendelkezésre áll.

A város www.comune.venezia.it című internetes honlapján minderről folyamatosan tájékozatja a Velencébe vágyókat.