Bűnösnek találta pénteken egy katonai esküdtszék Charles Graner amerikai katonát, a Bagdad melletti Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzások egyik főszereplőjét.

Egy texasi katonai bíróság tíz katonatisztből álló esküdtszéke mint a tíz vádpontban bűnösnek találta Granert. Ezek között szerepel a foglyok bántalmazására szőtt összeesküvés, kegyetlenkedés, testi sértés, kötelességszegés, az igazságszolgáltatás akadályoztatása és méltatlan magaviselet. Charles Graner, aki börtönőrként szolgált az Abu Graib börtönben, ártatlannak vallotta magát.

A meztelen és fejükön gyakran csuklyát viselő iraki foglyok megalázásáról készült és tavaly áprilisban az egész világot bejáró digitális fotók egyik jellegzetes alakja a mosolygó Graner, akit akár 17 és fél évi börtönre is elítélhetnek. A meztelen iraki foglyok emberi gúlájáról készült egyik képen Graner együtt látható a nála is jobban elhíresült Lynndie England tartalékossal. Az ugyancsak katonai bíróság elé állított tartalékos katonanő egy másik képen meztelen iraki foglyot tart pórázon. England októberben fiút szült Granertől.