Visszajött Srí Lankáról a budapesti székhelyű  különleges mentőszolgálat csapata szombat este. A l5 fős csoport kilenc napot töltött Srí Lankán, ahol kórházak, iskolák fertőtlenítésében, járványmegelőző akciókban vettek részt. A mentés vezetője azt mondta, hogy olyan megrázóan apokaliptikus látványban még nem volt része, mint a szökőár sújtotta szigeten.

"Nagyon sok katasztrófát megéltem már életemben, de ilyen megrázóan apokaliptikus látványban még nem volt részem, hiszen ilyen méretű rombolás nyomaival a legsúlyosabb háborús pusztításokról látott közvetítésekben sem találkoztam" - mondta Manga Mihály, a magyar Központi Különleges Mentőszolgálat mentési vezetője, aki szlovákiai társaival szombaton tért vissza Srí Lankáról Pozsonyba.

A budapesti székhelyű különleges mentőszolgálat embere négy magyar, kilenc a szlovák és egy német állampolgárságú társával kilenc napot töltött Srí Lankán, ahol kórházak, iskolák fertőtlenítésében, járványmegelőző akciókban vettek részt.

- Mégis azt mondhatom: reménykedve térhettünk haza, mert Srí Lankán olyan mosolygós emberek élnek, akik egyrészt jól össze tudnak fogni a bajban, másrészt kitűnően együtt tudnak működni a rajtuk segítő külföldi mentőcsoportokkal. Mi kórházak, iskolák fertőtlenítésében vettünk részt, azokon a területeken, ahol nagyon sok volt a sebesült, és ahol nagyon sok holttestet tároltak, vagy tárolnak még most is.

Manga Mihály elmondta: szerinte okkal remélhető, hogy a járványok kialakulását sikerül megelőzni. "A Srí Lanka-i kormány és a helyi egészségügyi hatóságok komolyan odafigyelnek, jól együttműködnek a külföldről érkezett mentőalakulatokkal, de hát tudjuk: az ördög soha nem alszik, és végső soron trópusi országról van szó, ahol a járvány kialakulásának kockázata sokkal nagyobb, mint idehaza. Remélem, hogy a mentálisan is jól felkészült csapatunk tagjai túl tudják majd tenni magukat a kilenc megfeszítő nap és a borzalmas látványok okozta lelki traumán" - mondta szombaton este Manga Mihály, mielőtt a csapata 24 órás karanténba vonult volna Pozsonyban. Hozzátette: "Valószínű, hogy semmilyen betegséget nem szedtünk össze, mert a megelőzésre és a   személyes higiénia szabályaira nagyon odafigyeltünk."